Premier előtti filmek az I. Frankofón Filmnapokon


Nyolc ország – Belgium, Egyiptom, Franciaország, Marokkó, Románia, Svájc, Tunézia és Vietnám – legfrissebb filmjeit mutatja be a magyar közönségnek a február 24-én kezdődő első Frankofón Filmnapok programja, amely a korábbi Francia Filmnapok megszűnésével keletkezett űrt kívánja betölteni. (kultúra.hu)

Az évente megrendezendő Frankofón Filmnapokon azon országok gazdag filmtermését mutatják be, amelyek a francia nyelvet is használják a mindennapokban – mondta Julien Couzy, a budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese. A rendezvénysorozat március 3-ig tart.

Rosemonde Roussey, a Francia Intézet audiovizuális referense hangsúlyozta, hogy a filmeket az országok nagykövetségei ajánlották, az intézet koordinációs szerepet töltött be. A március 3-ig tartó seregszemle keretében tizenöt alkotást láthat premier előtt a magyar közönség. A fő helyszín az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, de tartanak vetítéseket a Francia Intézetben, illetve az Örökmozgóban is.

Ezek közül három – A gyermekeim apja című francia film, amelyet Tarr Béla producerének váratlan halála ihletett, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Franciaország koprodukciójában készült Benda Bilili! című zenés dokumentumfilm, illetve a Nem beszélek zöldségeket! című francia film – a magyar mozikban is látható lesz, a többi csak a fesztivál keretében tekinthető meg.

A bemutatandó filmekből „igazán színes válogatás” állt össze. Rosemonde Roussey kiemelte a többi közt a fesztivál nyitófilmjét, a Gauillaume Canet rendezte Apró kis hazugságokat, amelynek főszerepét Marion Cotillard játssza. A seregszemlén láthatók lesznek fekete komédiák, mint például a Jégkockakoccanás, Bertrand Blier filmje, és politikai drámák is, ilyen például a Jean-Stéphane Bron rendezte Cleveland kontra Wall Street vagy az egyiptomi Mondj egy mesét, Seherezádé! című film, amely az egyiptomi nők politikai, társadalmi szerepéről vall. Rosemonde Roussey a kínálatból kiemelte a Copacabana című filmet is, Marc Fitoussi alkotását, a tunéziai Titkok című drámát, illetve Rumba című vígjátékot is.

A Frankofón Filmnapok keretében a résztvevő országok közül öt – Belgium, Egyiptom, Franciaország, Románia és Svájc – bemutat egy-egy, a helyi filmművészet szempontjából kiemelkedő alkotást is.

A rendezvény három rendezőt is vendégül lát, a közönség találkozhat a Nem beszélek zöldségeket! című film rendezőjével, Jean Beckerrel, Marc Fitoussival, illetve a marokkói Souheil Ben Barkával, aki a Modagor szerelmesei című történelmi drámát rendezte.

A teljes program ITT olvasható.Kapcsolódó