A MOKÉP igazgatója támadja Tarr Bélát


A torinói ló magyar forgalmazójának igazgatója már nem is sajnálja annyira, hogy a rendező nem akar többet rendezni. (filmklub.postr.hu)

Tarr Béla a berlini filmfesztiválon a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI fődíját, valamint a zsűri nagydíját, az Ezüst Medve-díjat is megkapta A torinói ló című filmjéért. A másnapi, Der Tagesspiegelnek adott, a kormányt élesen bíráló nyilatkozatára Szőcs Géza kulturális államtitkár úgy reagált, hogy a rendező „nem szó szerint azt mondta, amit az újság a szájába adott”, Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatója pedig sajtóközleményben reagált.

„Ahelyett, hogy ezen díjnak most minden magyar önfeledten örülne és büszke lenne rá, arra kényszerülünk, hogy a rendező győzelmi mámorban elhangzott könnyelmű kijelentéseit elemezgessük”, írja sajtóközleményében Gulyás Balázs.

A torinói ló alkotójának berlini nyilatkozatával nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz.”, folytatja a MOKÉP-igazgató. „Egészen idáig sajnáltam, hogy Béla nem szeretne több alkotással előrukkolni, buta nyilatkozata ezt az érzést is sikeresen kiölte belőlem. Kommunikációelméleti szempontból azonban van egy tanulsága az ügynek: a 21. században egy meggondolatlan nyilatkozattal egy művész akár egész életművét saját maga zúzhatja porrá. Tudom, hogy szomorú pillanat, ámde ritka is, jól jegyezzük meg.”Kapcsolódó