Szerződést bontott A MOKÉP és Tarr Béla cége


Közös megegyezéssel szerződést bontott Tarr Béla A torinói ló című filmjének előállítója, a TT Filmműhely, valamint az alkotás magyarországi forgalmazója, a MOKÉP-Pannónia Kft., így egyelőre bizonytalan, melyik cég fogja forgalmazni a Berlinale Ezüst Medve-díjas moziját. (MTI)

A két fél március 1-jén állapodott meg a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről – derül ki a MOKÉP által szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatból, amelyet a TT Filmműhely Kft. részéről Téni Gábor ügyvezető, a MOKÉP-tól Gulyás Balázs igazgató írt alá. Az MTI megkeresésére Téni Gábor kedden elmondta: keresik a megoldást a film mielőbbi magyarországi bemutatására.

A dokumentum szerint a két cég a sajtóban megjelent nyilatkozatok kapcsán, „a félreértéseket eloszlatandó" tett közös nyilatkozatot. Az alig egy hete zárult Berlinalén rangos díjjal kitüntetett Tarr Béla-filmet március 10-től játszották volna a magyarországi mozik a MOKÉP forgalmazásában.

A szerződésbontás alig több mint egy héttel azután történt, hogy a MOKÉP igazgatója közleményben reagált a Der Tagesspiegel című német lap on-line kiadásában a Berlinale díjkiosztójának másnapján megjelent Tarr Béla-interjúra.

A torinói ló alkotójának nyilatkozatával nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz. Nemcsak önmagának, hanem az egész filmszakmának, valamint a teljes magyar művészvilágnak okozott kárt" – fogalmazott február 20-i közleményében Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatója.

Tarr Béla a Der Tagesspiegel cikke szerint kifejtette: magát szabad embernek tekinti, aki azonban „olyan országban él, amely már nem szabad".

A rendező a megjelenést követően egy nappal, február 21-én elhatárolódott a cikktől. „Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását és napi politikai szintre süllyeszti le" – tudatta a filmrendező.

A filmeknek ígért állami támogatások leállítása körül kialakult helyzetért Gulyás Balázs szerint nagy részben a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány a felelős, utóbbi a minisztériumi átutalások egy évnyi elmaradása miatt. Mint hangsúlyozta, az a Tarr-kijelentés is tételesen cáfolható, hogy „most egy kormányzati igazgatót neveztek ki, aki egyfajta cenzorként önhatalmúlag hozhat döntéseket". A MOKÉP igazgatója szerint a történtek legfőbb tanulsága az, hogy „a 21. században egy meggondolatlan nyilatkozattal egy művész akár egész életművét saját maga zúzhatja porrá".

A Der Tagesspiegelben megjelent interjú szerzője, Jan Schulz-Ojala egyébként az MTI berlini tudósítójának hangsúlyozta: a lap nem lát okot orra, hogy változtasson a Tarr Bélával készített interjú szövegén.Kapcsolódó