Magyar színészek: irány a nemzetköziség


A magyar színészek nemzetközi érvényesülésének elősegítése, illetve a Magyarországon forgatott produkciók professzionális kiszolgálása a legfőbb célja a Cinemon Casting ügynökségnek, mely nemzetközi castingláncolatot hozott létre – egyelőre cseh, szlovák és angol ügynökségekkel együttműködve. (EST.hu)

Az alig egy éve létrejött, ám tapasztalt filmes szakemberek által alapított Cinemon mindemellett a fiatal színjátszók felfedezését és tehetségük gondozását is célul tűzte ki. Manapság a nagy nemzetközi filmes produkciókban általában csak apró szerep jut a magyar színészeknek. „Ez nem a külföldiek hibája, a rendszerbe jelen pillanatban csak ez fér bele, illetve az ide érkező produkciók az alapszereposztást készen hozzák, hiszen fogalmuk sincs róla, kivel dolgozhatnának” – mondta Banner Szűcs Loránd, az ügynökség egyik alapítója.

Alapvető cél tehát, hogy mindenki tudomást szerezzen a magyar színészekről. „Ez természetesen az itt forgató külföldi filmeseknek is nagy segítség, hiszen a különböző karaktereket (nagy merítésből) egy helyen kaphatják meg” – teszi hozzá a nemzetközi castinghálózatra célozva a casting direktor, aki azt is hangsúlyozta: a hazai rendezők számára is könnyebbség egy ilyen nemzetközi hálózat, ha külföldi színészekben is gondolkodnak.

Az ügynökség ráadásul úgy döntött, hogy az elkövetkező időszakban végigjárja a magyar színházakat és alternatív társulatokat, lehetőséget ajánlva az abmiciózus színészeknek, hogy részt vehessenek a most alakuló csereprogramban. „Meg kell, hogy ismerjenek minket. A nemzetközi színészgárdával forgatott film sok országban bevált struktúra, de mi valahogy kimaradtunk belőle” – állítja a szakember. A Cinemon Casting munkatársai ezenkívül a fiatal tehetségek fent említett felkarolása, a következő generációk támogatása céljából már az idén felveszik a kapcsolatot színjátszó fesztiválokkal is.
Kapcsolódó