Mundruczó Cannes-ban


Nyilvánosságra hozta programját a május 14-én kezdődő 61. Cannes-i Filmfesztivál. A Párizsban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a szervezők bejelentették, hogy Mundruczó Kornél Delta című filmjét is meghívják a világ legjelentősebb filmművészeti szemléjének versenyprogramjába.

A rövidfilmek versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z címűmunkája kapott meghívást.

A nagyjátékfilmes mezőnybe többek között a Dardenne testvérek és Wim Wenders is versenyez az Aranypálmáért, amelynek sorsáról nemzetközi zsűri dönt. A cannes-i fesztivál elmúlt hat évtizede alatt közel ötven különböző díjat kaptak magyar filmművészek, de az Aranypálmát magyar játékfilmrendező még nem nyerte el.

A 33 éves Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével vált ismertté, utóbbiért a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüstleopárd díjat nyert. Mundruczó először 2003-ban szerepelt Cannes-ban A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató Résidence programjába kapott meghívást. Következő alkotását, a Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató Cinéfondation szekciója hívta meg – Magyarországról elsőként – 2004-ben.

A következő Mundruczó-film, a Johanna világpremierje az 58. Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard elnevezésű hivatalos programjában volt.

Mundruczó Kornél állandó alkotótársával Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A női főszerepben Tóth Orsi, aki a Szép napok óta a rendező valamennyi alkotásában megjelent. A férfi főszerepben a világhírű szabadkai hegedűs, Lajkó Félix először látható a mozivásznon.

A Proton Cinema, a Filmpartners és a német Essential Filmproduktion gyártásában készült a Delta, producerei Petrányi Viktória, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian voltak. Mundruczó Kornél filmje az MMK, az NKA és a TV2 támogatásával készült.

A párizsi székhelyű Coproduction Office a Delta című film világforgalmazója.

A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját - Lajkó Félix - és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi sajtó már a budapesti Filmszemlét követően egyöntetű elismeréssel fogadta a Deltá-t.

A 61. cannes-i filmfesztivál rövidfilm versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című filmje kapott meghívást. A hétperces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván és Durst György (Duna Műhely), operatőre Pohárnok Gergely. A legendás Simó-osztályban 2000-ben végzett fiatal magyar rendező harmadik rövidfilmje a 411-Z, Cannes-ban a legjobb rövidfilm Arany Pálmájáért kelhet versenyre.

A cannes-i bemutató időpontját az elkövetkezendő hetekben hozzák nyilvánosságra a fesztivál szervezői.

Forrás: www.filmunio.huKapcsolódó