Magyar Filmtavasz, Báthory-kultúrkamion magyar és lengyel városokon át


A Magyar–Lengyel Barátság Napja hivatalos programjához kapcsolódva szerdán Poznanban ünnepélyesen megnyitják a 9. Magyar Filmtavaszt és elindul a Báthory-expressz nevű kultúrkamion a 10. születésnapját ünneplő civil alapítvány, a Krakkói Magyar Centrum szervezésében.

Öt magyar játékfilmet és öt animációs alkotást mutatnak be Lengyelország hét nagyvárosában szerdától április 20-ig. Látható lesz Tóth Barnabás Rózsaszín sajt, Szabó Simon Papírrepülők, Groó Diana Vespa, Dömötör Tamás Czukor Show és Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című műve, valamint öt animációs film – mondta el az MTI-nek Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum vezetője.

A poznani megnyitón a magyar filmesek közül ott lesz Angelusz Iván és Csáky Attila producer, valamint Pálffy Tibor színművész, aki Hajdu Szabolcs filmjében játszik.

Szerdán indul ugyancsak Poznanból a két országot évtizedeken keresztül összekötő nemzetközi gyorsvonat, a Báthory-expressz ezúttal mint kultúrkamion, hogy öt magyar és tíz lengyel nagyváros érintésével Varsóba érkezzen június 30-ára arra az eseményre, amikor Lengyelország átveszi Magyarországtól az EU soros elnöki tisztét. A kisteherautó utasai tíz lengyel és öt magyar nagyvárosban a helybéliektől történeteket, fotókat, tárgyakat gyűjtenek. A 30 napos, 2800 km hosszú útról filmet is készítenek, majd az akció végén a szervezők kiállításon mutatják be az emlékeket mindkét országban.

Az eseményt az internet közösségi oldalain párhuzamosan zajló webkampány és virtuális művészeti bemutatók kísérik, s ezek a legfiatalabb lengyel és magyar korosztályt célozzák meg, olyan fiatalokat, akiknek nem volt eddig kapcsolata a magyar, illetve a lengyel történelemmel, kultúrával – fejtette ki a Krakkói Magyar Centrum alapító-vezetője.Kapcsolódó