Átalakulnak Agatha Christie klasszikus detektívfigurái


Ms. Marple megfiatalodik, Poirot megizmosodik: az előbbi szerepében Jennifer Garnert, utóbbiéban Jean-Claude van Damme-ot fogjuk hamarosan viszontlátni.

A kritika fenntartásokkal fogadta a Disney stúdió hétfői bejelentését, amely szerint Agatha Christie öregecske, ám annál éleseszűbb detektívjét, Ms. Marple figuráját az alig 38 éves filmcsillag, a Pearl Harbour és az Alias című tévésorozat főszerepében ismertté vált Jennifer Garner fogja alakítani. A bűnügyeket kötögetés közben hobbiból megfejtő, kedves öreg hölgy szerepében korábban többek közt Margaret Rutherfordot, Angela Lansburyt és Joan Hicksont láthattuk, akiknek a figuráját a regényíró Christie állítólag saját nagymamájáról mintázta. A stúdió azzal magyarázza a döntést, hogy szeretné leporolni a Ms. Marple-figurát, és modern lendületet adni neki.

Ms. Marple - Geraldine McEwan, Jennifer Garner

Pár nappal azután, hogy a deadline.com közzétette a hírt, újabb meglepő szereposztás híre röppent ma fel: Jean-Claude van Damme-ot kérte fel Hercule Poirot szerepére a brit sorozat gyártója. Ez esetben már nem csak a várható bevétel az indok: a brit filmtanács (British Film Council) által nemrég elfogadott, European Film Diversity Act szerint a finanszírozásban részesülni vágyó brit produkciókban a kontinens többi nemzetiségének is arányosan meg kell jelennie, így tükrözve Európa sokszínűségét. Éppen ezért a belga származású van Damme fogja átvenni a jellegzetes bajuszú Poirot-figurával szinte összeforrott, londoni születésű David Suchet szerepét. Utóbbi az 1989 óta legyártott 12 Poirot-évad minden (65) részében a főszerepet alakította. A rendelet megjelenésekor a 65 éves színész Poirot-pályafutásának záródarabján dolgozott, ám a forgatásokat leállították, és a felvett anyag újraforgatását tervezik.

Poirot - David Suchet, van Damme

Több brit filmterv megtorpant ugyanennek a törvénynek a hatására, írja a lovefilm.com. Az új finanszírozási feltétel hatására máris átírtak jellemrajzokat, és újraosztották például Jane Austen A klastrom titka című regénye legújabb adaptációjának szerepeit, ezúttal német és spanyol színészeket is szerződtetve.
Kapcsolódó