Lengyel filmvetítés a Kolozsvári Kultúrházban Lengyel filmvetítés a Kolozsvári Kultúrházban

Lengyel filmvetítés a Kolozsvári Kultúrházban

„A Szolidaritás papjáról” készült portréfilmet vetítenek ma délután 6 órai kezdettel a Kolozsvári Kultúrházban (Főtér 24. szám, első emelet). A filmvetítést Ioana Câmpean rövid bevezetője előzi meg Jerzy Popiełuszko atya alakjáról és a kommunista Lengyelországban folytatott tevékenységéről.

Popiełuszko. Wolność jest w nas – Popiełuszko. A szabadság bennünk van

A címszereplő Jerzy Popiełuszko (1947–1984) lengyel nemzeti hős, a kommunista rendszer elnyomásával szembeni ellenállás képviselője, aki békés eszközökkel, de keményen küzdött a lengyelek szabadságáért és méltóságáért. Lengyelország „a Szolidaritás papjaként” ismeri, akinek kiáltó szava sokakat megtartott és megerősített a harcban. A lengyel titkosszolgálat 1984-ben elhurcolta, megkínozta és kivégezte – halála az egész nép meggyalázását jelentette. 2010-ben mint vértanút boldoggá avatták.

Rafał Wieczyński 2009-ben készült életrajzi drámája, a Popiełuszko. Wolność jest w nas – Popiełuszko. A szabadság bennünk van mégsem a vértanú tragikus történetét tárja elénk, hanem a hús-vér emberét, azét a karizmatikus, életteli alakét, aki képes volt megszólítani a körülötte levőket, és bátorságot önteni beléjük.

A vetítés szervezője a Lengyel Kulturális Intézet, valamint a Kolozsvári Kultúrház.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat