Magyarországon az EuroCine 27 filmszemle Magyarországon az EuroCine 27 filmszemle

Magyarországon az EuroCine 27 filmszemle

Az Európai Unió soros magyar elnökségéhez kapcsolódóan Budapest, Pécs és Szeged ad otthont április 14. és május 13. között az Európai Bizottság EuroCine 27 elnevezésű filmszemléjének, amely különleges alkotásokat ígér. (MTI)

A fesztivál vetítésein olyan alkotásokat láthatnak az érdeklődők, amelyeket Magyarországon még nem játszottak. Az EuroCine 27 először látogat el Magyarországra, de más európai helyszíneken – többek közt Varsóban – is láthatják a filmeket az érdeklődők.

A filmes program kétnapos szegedi vetítéssorozattal indul április 14-én és 15-én. Április 27-én és 28-án Pécs következik, ahol az Uránia Filmszínház ad otthont további nyolc nemzetközi film vetítésének. Az EuroCine 27 utolsó magyarországi állomása május 9-i, 12-i és 13-i vetítésekkel a budapesti Corvin mozi lesz, ahol a fesztivál valamennyi alkotását vetítik.

A seregszemle a magyar EU-elnökség kiemelt témáinak filmes feldolgozásaiból is merít. A magyar EU-elnökség egyik fő célja az Európai Bizottsággal karöltve egy roma keretstratégia kidolgozása az európai cigányság integrációjának elősegítésére. A témához szorosan kapcsolódik Tony Gatlif rendező Liberté című filmje, amelyet május 9-én a Corvin moziban mutatnak be. A vetítést követően az érdeklődők a film és a téma szakértőivel folyatott vitafórumon is részt vehetnek.

A filmfesztivál az Európai Unió 2004-es bővítése után indult útnak akkor még EuroCine 25 néven, azzal a céllal, hogy az európai filmgyártás kiemelt figyelmet kapjon. Románia és Bulgária csatlakozásával a filmes rendezvénysorozat neve EuroCine 27-re változott, a szemle az unió minden országából tartogat egy-egy filmkülönlegességet.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat