Titanic 2011: a nyertesek


Április 16-án este a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláján ünnepélyes keretek között kihirdették az idei mustra díjnyertes alkotásait.

A díjátadón elsőként a Diákzsűri képviselője lépett színpadra. A díjat A ház című cseh-szlovák film kapta egyszerre realista és szimbolikus ábrázolásmódjáért, kiemelkedő, hiteles és átérezhető színészi alakításaiért, valamint az egyetemes problémák jellegzetesen kelet-európai ízű megközelítéséért.

A zárógálán még csak a közönségszavazás pillanatnyi állását árulhatták el, hiszen a fesztivál négy mozijában a díjátadóval párhuzamosan is zajlottak vetítések, mára azonban véglegesült az eredmény. Az idei közönségkedvenc (4, 68-os átlaggal) Thomas Vinterberg Submarino című filmje lett. A második legtöbb szavazatot Az én peresztrojkám című dokumentumfilm kapta, a harmadik helyen pedig szintén egy dokumentumfilm, a dán Armadillo végzett.

A háromfős nemzetközi zsűriből elsőként Elliot Grove szólt a közönséghez, igaz csak virtuálisan, videóüzenet formájában, hiszen a díjátadó idején ő már Londonban volt. A zsűrielnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a Titanic Filmfesztivál jövőjéről nem a politikusok döntenek, hanem a nézők, akiknek ki kell állniuk a Titanic által képviselt egyedülálló kulturális érték mellett.

Pataki Ági megköszönte a szervezőknek, hogy a sok-sok megpróbáltatás ellenére megrendezték a fesztivált, elmondta, hogy drukkol a fesztiválnak, és reméli, hogy a Titanic töretlen sikere meggyőzi a kultúrpolitika képviselőit, hogy a fesztiválra igenis szükség van, és érdemes évről évre támogatni. Esther Rots, a tavalyi Hullámtörők-díjas holland film, A bőrön is áthatol rendezője izgatottan mesélte, mennyire örült a felkérésnek, és lenyűgözőnek találja, hogy a manapság egyre ritkábban látható merész és innovatív alkotások közül a Titanic fesztiválnak sikerült jó néhányat a közönség elé tárnia.

A zsűri a Hullámtörők-díjat a Vadember című svéd alkotásnak ítélte oda. Az indoklás szerint Martin Jern és Emil Larsson filmje csiszolatlan, közvetlen és játékos stílusával, a lehetőségek nélküli élet kilátástalanságának intenzív érzékeltetésével érdemelte ki a rangos elismerést. Amint azt már több fórumon hírül adtuk, az állami támogatások megvonása miatt a győztes film idén nem részesül pénzjutalomban, de bízunk benne, hogy a díj eszmei és presztízsértéke kárpótolja az alkotókat.

A Filmtett beszámolója a fesztiválról ITT olvasható.Kapcsolódó