Karlovy Vary készül a filmfesztiválra


Bár a nyugat-csehországi Karlovy Vary-ban július 1. és 9. között megrendezendő 46. nemzetközi filmfesztivál művészeti programja még nem ismert, a rendezvény néhány újdonságáról már tájékoztatást adott a fesztivál szervező bizottsága. (MTI)

Nagy érdeklődést váltott ki, hogy a fesztivál idején Karlovy Varyban felállítják a Magic Mirrors nevet viselő, fából készült, bársonnyal bélelt hatalmas sátrat, amely egy régi szecessziós francia sátor másolata. A sátor lényegében pihenőhely, ahol vitákat rendeznek, de helyet ad kávéháznak és vendéglőnek is. Legutóbb a berlini filmfesztivál (Berlinale) és a Clormont Ferrand-i fesztivál kedvelt érdekessége volt – közölte Krystof Mucha, a fesztivál igazgatója a kedden Prágában tartott sajtótájékoztatón.

Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója megerősítette, hogy a nemzetközi seregszemle zsűrijének elnöke Szabó István magyar filmrendező lesz. „Legendás alkotóról van szó, nagy érdeklődéssel várjuk” – jelentette ki Och. Hozzátette: a filmszemlére kiválasztott alkotások végleges listáját június közepén teszik közzé.

A kilencnapos seregszemle költségvetése – hasonlóan a korábbi évekhez – 135 millió korona. „Ebből 30 milliót az állam ad, nyolcmilliót Karlovy Vary városa, hárommilliót a régió, ami együttesen 41 millió. A többi pénzt a támogatóktól és a partnerektől kapjuk” – vázolta a költségvetést Jirí Bartoska fesztiváligazgató.

Miután Karlovy Varyban felújították a nyári szabadtéri színházat, Bartoska azt tervezi, hogy az idén két-három órás késéssel levetítenék ott a fesztivál nyitó filmjét, illetve a díjnyertes alkotást. „Ezek olyan filmek, amelyekhez másutt nehezen jutna hozzá a széles közönség” – érvelt Bartoska, megjegyezve, hogy ez ügyben még nincs végleges döntés.


Címkék

Kapcsolódó