Hamarosan rajtol a Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja


Május 6. és 8. között idén is megszervezik a Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválját (Festival International des Très Courts), mely 15 ország 70 városában fog zajlani. A Francia Kulturális Központ által szervezett fesztiválon nagyon rövid, maximum 3 perces filmek vesznek részt. Idén a résztvevők sora új városokkal bővült, csatlakozott a hálózathoz Pozsony, Csíkszereda, Beszterce és Segesvár.

A nemzetközi versenyprogram 46 nagyon rövid filmből áll, világszerte ugyanazokon a napokon kerül megrendezésre. A háromnapos rendezvény alatt minden város saját igényeinek megfelelően egészítheti ki a műsort egyéb vetítésekkel, saját válogatásokkal, amelyekkel a helyi művészeket támogatják. Ezenkívül a közönség szavazhat a kedvencekre.

Montpellier javaslatára a város és Languedoc-Roussillon tartomány nőjogi és esélyegyenlőségi küldöttsége támogatásával a nők rendelkezésére áll egy különálló, izgalmas és érzelemteli versenyprogram (a „Parole de femmes” válogatás), ahol az általuk készített, illetve róluk szóló filmek mérkőznek meg immár harmadik éve.

Az „Around the Très Courts” név alatt a nemzetközi versenyprogramon kívüli filmes válogatások szerepelnek, főképp a helyi alkotásokból összeállított válogatások, amelyek az adott régió rendezőit népszerűsítik. Ennek megfelelően a fesztivál alkalmával a romániai közönség 20 Romániában készült nagyon rövid filmet ismerhet meg (a teljes lista ITT olvasható). A fesztivál rendezői a Románia minden sarkából érkezett több mint száz filmből válogatta ki ezt az összeállítást.

A Très Courts – Családi válogatás gyerekeknek szóló nemzetközi válogatás, hogy a kicsik is felfedezhessék a nagyon rövid filmeket.Kapcsolódó