Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer


Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer: Magyar Nemzeti Filmalap néven alakul a magyar filmgyártást támogató közhasznú vállalat – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Andrew G. Vajna. (MTI)

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az új filmtámogatási és -gyártási rendszerben a pályázatok elbírálásakor a hangsúly a forgatókönyvekre kerül, és a projektekről öttagú szakértői bizottság dönt. A testület tagjai pályázat útján nyerik el tisztségüket egy évre, a bizottságba filmes szakembereket – forgatókönyvírókat, rendezőket, forgalmazókat – várnak. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, idén 3-4, 2012-től évente 8-10 játékfilm támogatását tervezik.

A kormánybiztos szerint az állami költségvetésből kétmilliárd forint áll majd a filmalap rendelkezésére, de a jövőben „megpróbálják feljebb tornázni” az összeget. A finanszírozás jelenlegi problémáit megoldandó konszolidációs alapot hoznak létre, hogy az elmaradt támogatásokat rendezzék. Az új rendszer kialakításával a legfőbb cél, hogy a közönség – mind Magyarországon, mind pedig külföldön – visszatérjen a magyar filmekhez – emelte ki Vajna, hozzátéve, hogy fontos az átláthatóság megteremtése. A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy az új filmtámogatási rendszerhez szükséges törvényi változások már folyamatban vannak, és a filmalap várhatóan május végén alakulhat meg.

Andy Vajna

A Magyar Nemzeti Filmalaphoz kerülnek pályáztatásra a játékfilmek, beleértve a koprodukciós munkákat, az egész estés animációs filmeket, valamint a mozikba kerülő egész estés dokumentumfilmeket. A tévéfilmek, kisjátékfilmek, egyéb dokumentumfilmek és animációs alkotások támogatása terén pedig szoros együttműködést alakítanak ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal, amelynél idén 725 millió forint értékű támogatásra lehet majd pályázni.

Támogatják majd az új tehetségeket is: külön lehet majd pályázni első filmek, illetve kísérleti filmek forgatókönyveivel. A filmalap nemzetközi tevékenységet is végez, beleértve az európai uniós támogatási rendszerek magyarországi képviseletét, a „fesztiváloztatást” és a nemzetközi forgalmazást. A pályázati rendszer folyamatos lesz, és a filmalap nem számít majd fel pályázati díjat. Új elem, hogy a produkcióknak létre kell hozniuk egy projekt céget.

Radnai Károly pénzügyi tanácsadó a finanszírozás részleteiről szólva elmondta: „koncepcionális váltásra” kerül sor, kétlépcsős támogatási rendszer lép életbe. Az alaptámogatásra szélesebb körből várható jelentkezés, ennek mértéke legfeljebb 150 millió forint vagy a költségvetés 50 százaléka. Az ezen felüli támogatás szigorúbb feltételekhez kötött és a filmalapnak sokkal nagyobb beleszólása lesz a produkciókba. A szervezet emellett részesedik a bevételekből, „mintegy koprodukciós partnerként” lép fel. A tervek szerint megszűnik a normatív, utólagos támogatás – közölte Radnai Károly, hozzáfűzve, hogy az új rendszerben is megmarad a 20 százalékos adókedvezmény.

A filmes vagyonelemeket tekintve a filmalaphoz kerül a MAFILM, a MAFILM Audio, ezek ingatlanjai, a Magyar Filmlaboratórium, a MOKÉP és ingatlanvagyona, valamint a Nemzeti Filmarchívum filmjogai. Az állami stúdiók – a Hunnia, a Dialóg, az Objektív és a Budapest – helyzetét még vizsgálják, „ezeknek a megszüntetése folyamatban van” – fogalmazott Havas Ágnes, hozzáfűzve, hogy a „jó filmes anyagokat” át fogják nézni, és amit megvalósíthatónak találnak, azt átveszi a filmalap.

Andrew Vajna a további tervekről szólva elmondta, hogy fenn akarják tartani az art mozik támogatását, de ennek jövőbeni rendszere még nem tisztázott. Szó esett egy olyan tévécsatorna indításáról is, amely a filmalap és a filmarchívum együttműködéséből jönne létre. Havas Ágnes elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai együttműködést akar kialakítani az ELTE új filmkészítő szakirányával, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is közös workshopok indításával, tanoncprogram életre hívásával.Kapcsolódó