Magyar filmhét Puskással Madridban


Almási Tamás rendező Puskás Hungary című filmjével Madridban magyar filmhét kezdődött; az alkotás vetítésén José Emilio Santamaría és Pachín, a Real Madrid legendás labdarúgója egykori csapattársai is részt vettek. (MTI)

Puskás Ferenc előtt tisztelgett a kedd esti eseményen Fodor-Lengyel Zoltán Spanyolországban élő festő is, aki a futballistát ábrázoló képet adott át az idős csapattársaknak. Az alkotást hamarosan a Real Madrid múzeumában, a Santiago Bernabéu stadionban állítják ki.

puskás ferenc

A filmhét megnyitóján Almási Tamás rendező mellett Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, valamint Bucsi-Szabó Edit, Magyarország madridi nagykövete is részt vett.

A május 22-ig tartó fesztivált az Európai Unió soros magyar elnöksége alkalmából rendezik a spanyol fővárosban a Cine Doré filmszínházban. A rendezvénysorozat célja, hogy a spanyol közönség jobban megismerje a legutóbbi évek magyar filmtermését – írta a Cine por la red című internetes szaklap. Az alkotások javarészét még nem láthatták Spanyolországban, most Márai Sándor-adaptációt éppúgy láthatnak az érdeklődők, mint animációs rövidfilmeket, dokumentumfilmeket – többek között Kőrösi Csoma Sándorról – és olyan játékfilmeket, amelyek a cannes-i filmfesztivált is megjárták.

A filmhéten egyebek mellett levetítik Szirmai Márton Szalontüdő, Szimler Bálint Itt vagyok, Kenyeres Bálint A repülés története, Nemes Jeles László Türelem, Galambos Attila A nyomozó, Sípos József Eszter hagyatéka, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal, Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című filmjét.Kapcsolódó