Bernardo Bertolucci 3D-s filmre készül


Bernardo Bertolucci alkotókedvét is felébresztette a 3D technika, Io e te (Én és te) című következő filmjét háromdimenziósra tervezi.

Az olasz filmrendező, akit a Cannes-i Filmfesztivál szerdai nyitó napján tüntettek ki a tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal, elárulta, hogy rajongója az Avatarnak, és megigézte a 3D-s technológia.

„Azon kezdtem morfondírozni, hogy a 3D-t miért csak a horror vagy a science fiction műfajra tartják megfelelőnek? Arra gondoltam, ugye milyen nagyszerű lenne Fellini 8 és fél című filmje három dimenzióban?” – mondta az Utolsó tangó Párizsban és Az utolsó császár rendezője, hozzátéve, hogy egészségügyi problémái dacára alkotókedvét is felébresztette az új technikában rejlő lehetőség.

„Az elmúlt öt-hat évben biztos voltam benne, hogy nem csinálok már több filmet” – jegyezte meg a 71 esztendős művész. „Aztán rájöttem, hogy kerekesszékből is el tudom képzelni a filmjeimet.”

Az Io e te mindössze kétszereplős film lesz, ami egyetlen helyszínen, egy pincében játszódik – mesélte a rendező.

A filmművészet nagyjai közül ketten is felhasználták már új munkáikban a háromdimenziós technikát: Wim Wenders Pina című táncfilmjéhez, Werner Herzog pedig The Cave of Forgotten Dreams (Az elfelejtett álmok barlangja) című dokumentumfilmjéhez. Bertolucci erre utalva a szerdai sajtóértekezleten úgy értékelte: szembeötlő, hogy három azonos gondolatvilágú iskolából érkezett európai rendező érdeklődését is felkeltette és meg is ragadta a 3D-s technika.

Bertolucci eddigi pályája során négy filmjével jelentkezett a Cannes-i Filmfesztiválon, de egy műve sem nyerte el az Arany Pálmát. Mint mondta: nagyon örül, hogy most megkapta ezt a „konszolidációs díjat” a fesztiváltól.Kapcsolódó