Meghalt Ed Wood múzsája


88 éves korában Las Vegasban elhunyt Dolores Fuller amerikai színésznő, a világ legrosszabb rendezőjének tartott Ed Wood egykori barátnője és múzsája, több filmjének (Glen or Glenda, Jail Bait, A szörny menyasszony) női főszereplője. (EST.hu)

A közönség Dolores Fullert leginkább közvetett módon ismerheti: mint Tim Burton Ed Woodról szóló 1994-es életrajzi filmjének egyik figurája, akit egyébként Sarah Jessica Parker formált meg. Ed Wooddal való megismerkedése előtt Dolores Fuller modell volt, majd egy tévés produkcióban Dinah Shore színésznő dublőreként dolgozot. Ezidőtájt, 1952-ben találkozott egy castingon a rendezővel, aki rögtön ki is választotta 1953-as filmje, a Glen or Glenda főszerepére, miközben egymásba is szerettek.

A színésznő ezután Wood Jail Bait című thrillerjében és A szörny menyasszony (Bride of the Monster) című horrorjában is szerepelt, utóbbi műben a Glen or Glenda után többek közt ismét Lugosi Béla oldalán. Fuller egyébként a rendezővel való megismerkedése előtt és után, 1934 és 1956 között több más alkotásban is szerepet kapott (például Frank Capra Ez történt egy éjszaka című klasszikusában), de ezek legtöbbje statiszta- vagy olyan apró szerep volt, amit a stáblistán sem jeleztek. Egy több évtizedes szünetet követően a kilencvenes és 2000-es években tűnt még fel három horrorban/thrillerben az akkor már idős színésznő.

Miután 1955-ben a rendező egy másik színésznőt tett meg Bride of Frankenstein című opusa női sztárjának – Dolores Fuller és Ed Wood szakítottak; a nő ekkor New Yorkba költözött, hogy a neves Stella Adlertől vegyen színjátszás órákat. Hamarosan figyelme a színészettől a dalszerzés felé fordult: több slágert is írt Elvis Presley-nek (Rock-a-Hula Baby) és másoknak (Someone to Tell it To), majd saját lemezcéget alapított.Kapcsolódó