Különleges koncertek és filmek a Mediawave-en


Különleges koncertek mellett több mint hetven versenyfilm szerepel a szombathelyi Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválon, amelyet június 2. és 11. között rendeznek meg. (kultúra.hu)

A filmes programba 85 országból 1276 alkotást neveztek be, közülük 73-at választott ki a nemzetközi zsűri. Így 9 játék-, 17 kisjáték- és 9 kísérleti filmet, valamint 24 animációs és 14 dokumentumfilmet mutatnak be – mondta el Vajda Violetta, a mozgóképes program szervezője.

Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója szerint az elmúlt öt év legerősebb anyagát sikerült összeállítaniuk, szavai szerint büszkék az idei fesztivál filmjeinek színvonalára. A fesztiváligazgató arról is szólt, hogy a tavalyi sikeren felbuzdulva ismét megrendezik a Mediawave Film Fórumot; a háromnapos szakmai konferencián a film mint 21. századi közösségi élmény megújulási lehetőségeit kutatják a résztvevők.

A felújított Agóra Savaria Filmszínház mellett új fesztiválszínhelyként kapcsolódik be az eseményekbe a nemrég átadott Weöres Sándor Színház is, ahol először tekinthetnek meg az érdeklődők úgynevezett „kommentszínházat", amelyek apropóját és szövegét a színház honlapjára érkezett blogbejegyzések adják.

A nyitónapon, június 2-án debütál a főtéren speciális gasztronómiai fesztiváltalálmányként a „Desca Hungarica", hagyományos nevén zsíros kenyér, amely különféle módokon elkészítve várja a magukat ínyenceknek mondókat is. Szintén a főtér ad helyet a Bor és Pálinka Fesztiválnak, amelyhez kapcsolódva szabad színpadot állítanak a szervezők, ahol szárnyaikat bontogató helyi fiatalok, utcazenészek mutatkozhatnak be.

A Szombathelyi Képtárban Sinai Varga Gizella Iránban élő magyar festőnő kiállítását láthatja a fesztivál közönsége, az első hétvége éjszakai programjainak pedig a Bartók Terem udvara ad otthont.Kapcsolódó