Közeleg a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál


Mivel idén (is) „az animáció mindenkié”, június 15. és 19. között a KAFF ennek megfelelően az animációs filmszakma valamennyi régi és új, professzionális avagy amatőr körülmények között dolgozó tagjának szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

A nevezett magyar rövidfilmeket a festő és fotográfus Kecskeméti Kálmán, a nemzetközileg is elismert Balázs Béla-díjas animációs rendező Tóth Pál, illetve a Nemzeti Tankönyvkiadó kommunikációs direktora, a korábbi Magyar Filmszemlék programigazgatója, Veressné dr. Kozma Ilona előzsűrizték.

A kiválasztott filmekről a fesztiválon a világhíres svájci rendező, Georges Schwizgebel vezetésével Eckhardt Balázs, televíziós rendező, a Kecskeméti TV elnöke, az előző fesztivál fődíjas magyar rendezője, Glaser Kati, Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a francia animációs játékfilmrendező, Michel Ocelot és a belga rövidfilmrendező, Raoul Servais fognak dönteni.

A 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál háromtagú előzsűrije a versenybe nevezett 218 magyar filmet a fesztivál szabályzata alapján rögzített jogánál fogva a szerzői rövidfilmek és a TV-sorozatok mellett új kategóriákba sorolta. Így az idei fesztivál főtémája, a zene és animáció apropóján nevezett videoklipek saját verseny-, illetve információs blokkban szerepelnek júniusban, az elmúlt két évben készült diplomafilmek pedig önálló versenyprogramot alkotnak. A nagy számban nevezett alkalmazott animációs filmek, tehát a reklámok, a főcímek, a szignálok és a trailerek szintén mind megmérettetnek majd egymással a júniusi fesztiválon, ugyanis az előzsűri nem sorolta őket külön verseny- vagy információs programba. Ugyanakkor, az eddigi évek gyakorlatától eltérően, az előzsűri úgy határozott, hogy az animációszakos hallgatók évközbeni vizsgafilmjei, illetve a szakkörökön és workshopokon készült diákmunkák idén nem versenyeznek egymással, hanem a Diákfilmek nevet viselő kategóriában információs vetítésen mutatkoznak be.

A filmeket pedig a nagyzsűri mellett idén is több generáció fogja díjazni, így az Országos Diákzsűri mellett a gyermekzsűri, a felnőtt közönség és a Kecskeméti TV nézői is saját maguk dönthetnek az általa legjobbnak tartott film díjáról.Kapcsolódó