Terrence Malick filmje kapta az Arany Pálmát Cannes-ban


Az amerikai versenyfilmnek, Terrence Malick The Tree of Life (Életfa) című alkotásának ítélte vasárnap a Robert de Niro vezette zsűri az Arany Pálmát a 64. Cannes-i filmfesztiválon. (MTI)

A 67 éves Terrence Malick ritkán forgat, negyvenéves pályafutása ellenére az Életfa csak az ötödik játékfilmje, amelyet rendezőként jegyez. A teljes univerzum működését bemutató, több mint kétórás film története az ötvenes években egy vallástól átitatott texasi kisvárosban játszódik, s egy átlagos háromgyerekes amerikai család sztoriját meséli el: a tekintélyelvű, fiait elnyomó apát alakítja Brad Pitt, oldalán a gyengédséget és az irgalmasságot megtestesítő anyával, akit Jessica Chastain játszik.

A félénkségéről ismert rendező nem jelent meg a díjátadón, az Arany Pálmát producere, Bill Pohlad vette át Jane Fonda amerikai színésznőtől. „Nehéz egy óriás helyében állnom” – mondta a producer. Malick egyébként hétfőn, a díszbemutatót megelőző fotózáson és sajtótájékoztatón sem vett részt, de a fesztivál vezetősége megerősítette: az esti világpremieren a teremben volt, s az egyik hátsó sorban foglalt helyet diszkréten.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját megosztva kapta a török Nuri Bilge Ceylan Volt egyszer egy Anatólia és a fődíjat korábban már kétszer is elnyert belga Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne Le gamin au vélo (A biciklis kölyök) című drámája.

A fesztiválról kitiltott dán Lars von Trier Melancholia című filmjében nyújtott játékáért az amerikai Kirsten Dunst kapta a legjobb női alakítás díját. A film sajtótájékoztatóján a nácizmus iránti szimpátiáját hangoztató rendezőt persona non gratának nyilvánította a fesztivál vezetősége, de a kritikusok által méltatott alkotás a versenyben maradhatott. Ezért a döntésért Kirsten Dunst külön köszönetet mondott Thierry Frémaux művészeti igazgatónak, a szerepéért pedig Lars von Triernek.

A legjobb férfi alakítás díját a francia Jean Dujardin érdemelte ki Michel Hazanavicius The Artist című fekete-fehér némafilmjének főszerepében nyújtott játékáért. A népszerű francia színész egy némafilmsztárt alakít, akinek karrierjét a hangosfilm betörése kerékbe töri.

A zsűri díját a francia filmrendezőnő, Maiwenn vehette át. A 35 éves színésznőként indult rendezőnő harmadik filmje egy szkeccsszerűen felépített, dokumentumfilmes eszközökkel dolgozó alkotás: egy párizsi kerületi rendőrség gyermekvédelmi osztályának stresszes mindennapjait mutatja be.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat az izraeli Joseph Cedar Lábjegyzet című filmjének könyvéért ítélte oda a zsűri. A legjobb rendezés díját pedig a dán Nicolas Winding Refn Los Angelesben játszódó akciódrámája, a Drive érdemelte ki.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát Maryna Vroda ukrán rendezőnő vihette haza a francia produkcióban készült Cross című alkotásáért.

A legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díjat Pablo Giorgelli argentin rendező Las Acacias című filmje kapta, amelyet a Kritikusok Hete (La Semaine de la Critique) elnevezésű válogatásában mutattak be.Kapcsolódó