Értelmi fogyatékkal élők mozgóképes találkozója Zsirán Értelmi fogyatékkal élők mozgóképes találkozója Zsirán

Értelmi fogyatékkal élők mozgóképes találkozója Zsirán

Értelmi sérültek országos mozgóképes találkozóját rendezik meg kedden a Győr Moson-Sopron megyei Zsirán, az értelmi fogyatékosok otthonában. (prae)

Az idén már harmadik alkalommal ad otthont a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Rimóczy kastély és környezete a filmszemlének. A programon néhányperces filmeket vetítenek szakmai zsűri előtt, amelyeket az ország különböző részeiben élő értelmi fogyatékos emberek készítettek – mondta Hollósi Péter, a rendező intézmény igazgatója az MTI-nek.

Valamennyi film alkotója saját világáról, sajátos világlátásáról vall, és a filmek készítői örömüket lelik abban, hogy ötleteik a filmben testet öltenek – utalt az előző évek tapasztalataira az intézményvezető.

Ezek az etűdök önportrék, olyanok, akárha tükörbe néznének – fogalmazott Fábián Gábor, a zsirai intézmény munkatársa, a filmes találkozó kezdeményezője. Ő maga is filmes, munkáival fesztiválokon már díjakat is nyert. Ő foglalkozik a zsirai otthon mozgókép iránt érdeklődő lakóival, akik közül a leginvenciózusabbak a szemlén bemutatják munkáikat.

Fábián Gábor az alkotási folyamatról elmondta: a filmkészítők azzal kevéssé törődnek, hogy miként áll össze egy három-ötperces film. A technikai teendőket felkészült segítőik végzik el. Számukra az a lényeg, hogy el akarnak mondani valamit, s eközben olyan világra nyitnak kaput, amely máskülönben nem vagy csak nehezen nyílna ki – fogalmazott.

A találkozó filmjeit szakmai zsűri értékeli Halmy György filmrendező vezetésével. Ő műhelymunka keretében készítette fel a sérülteket tavasszal, mielőtt nekiláttak a szemlére szánt filmek forgatásának.

A filmes találkozó megrendezését többek között a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület támogatta, és emellett kora tavasszal képzést is szervezett a filmeseket segítő szociális szakembereknek, hogy elkészülhessenek a filmek az ország különböző tájain működő otthonokban.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat