Megteltek a filmstúdiók


A nemzetközi filmipar fellendülésének egyik nyertese Magyarország lehet, a korábbi évek pangása után már tavaly jó kihasználtsággal működtek a hazai filmstúdiók, az idén pedig minden korábbinál nagyobb rohamra számítanak – írta a Világgazdaság hétfőn.

A lap szerint a megrendelések túlnyomó részét a külföldi produkcióknak végzett bérmunka adja, a nagy műhelykomplexumokat így nem nagyon érinti, hogy a magyar filmek gyártása kvázi szünetel a filmfinanszírozás befagyasztása miatt.

Artist Robinson, a 17 milliárd forintos beruházás keretében tavaly átadott rákospalotai Raleigh Studios Budapest vezetője elmondta: már 2010-ben 76-80 százalékos kihasználtsággal működtek, s az idei első negyedév is biztatóan alakult.

Februárban például a valaha Magyarországon forgatott legnagyobb szuperprodukció, az iparági becslések szerint 170 millió dollár költségvetésű 47 Ronin költözött be két hónapra Rákospalotára.

Jelenleg hat-hét különböző produkcióval tárgyalnak, s ha sikerül mindegyikkel megállapodni, akkor jövő februárig be lesznek táblázva.

A másik óriáslétesítmény, a korábbi néhány évben viszonylag gyenge kihasználtsággal működő Korda Filmstúdió forgalma is fellendült tavaly, több mint 150 napot forgattak itt.

Csapó Tamás vezérigazgató a lapnak elmondta: tavaly a kihasználtságuk 50 százalék feletti volt, árbevételük meghaladta a félmilliárd forintot. Tavaly áprilistól decemberig itt forgatták a Borgias című produkciót, s a stáb idén áprilisban újra visszaköltözött a stúdióba.

Részben ennek is köszönhetően 100 százalékos kihasználtsággal működik a Korda Filmstúdió: a komplexum műtermei és egyéb kiszolgálóegységei foglaltak egészen 2011. december 31-ig.
Kapcsolódó