Magyar alkotót is díjaztak a zágrábi Animafesten


Bánóczki Tibor nyerte el a legjobb filmtervért járó Zlatni Zagreb (Arany Zágráb) díjat az Animafesten, a horvát fővárosban hétfőn véget ért nemzetközi animációsfilm-fesztiválon.

A 21. alkalommal megrendezett mustrán 69 film – 22 egészestés és 47 rövidfilm – versenyzett olyan országokból, mint Kolumbia, Japán, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Bánóczki Tibor, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán diplomázott, brit-magyar filmprojektjével, A Dzsungel (The Jungle) című tervvel érdemelte ki kategóriájában a legmagasabb elismerést és az azzal járó 3000 eurót (mintegy 800 ezer forintot).

Bánóczki Tibor filmtervének alapja Upton Sinclair azonos című regénye, amely arról szól, hogyan foszlik szét az amerikai álom a 20. század elején.

Az Animafest nagydíját, a Grand Prix-t egy amerikai alkotás, Paul Fierlinger My Dog Tulip (Kutyám, Tulipán) című filmje kapta. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Metropia című svéd sci-fit, Tarik Saleh rendező munkáját. A közönségdíjat Dominique Monféry francia-olasz produkciója, a Kérity, la maison des contes (Kérity, a mesék háza) kapta.

A fesztiválzsűri elnöke Paul Driessen, az animáció holland nagymestere volt, akinek retrospektív vetítést is rendeztek. A bíráló bizottság tagja volt David Silverman amerikai rendező, a Simpson család alkotója és Dunja Jankovic New Yorkban élő horvát illusztrátor is.

A fesztivál pénteken leköltözik Rijekába (Fiume), a nagy adriai kikötővárosba, ahol vasárnapig levetítik a seregszemle legjobb animációs filmjeit, köztük a gyerekeknek szóló munkákat is.Kapcsolódó