A kulisszák mögé leshetnek be a Korda Stúdió látogatói


Korda Sándorról, azaz Alexander Kordáról és fivéreiről szóló tárlat, valamint interaktív kiállítás várja június 21-től az etyeki Korda Filmpark látogatóit a Budapest közeli filmstúdióban. (MTI)

A látogatóközpont június 21-én nyitja meg kapuit, rövid ideig tartó próbaüzem után az érdeklődők július elejétől érkezhetnek nagyobb számban. A filmpark vendégeit a Sir Alexander Kordáról és fivéreiről, Korda Zoltánról és Vincéről szóló emlékkiállítás fogadja – mondta el Sebestyén Katalin, a látogatóközpont értékesítési igazgatója.

A tárlat a brit filmiparban egykor meghatározó szerepet betöltő Korda testvérek szülőhelyét, Pusztatúrpásztót idéző falfestménnyel indul, a filmgyártás előtt álló lehetőségekre utalva pedig a „végtelen horizontot” idéző tengeri tájképpel zárul. A kiállítás célja, hogy a vendégek megismerjék a Korda testvérek filmes munkásságát és életét. A látogatókat berendezett dolgozó- és szállodai szoba várja, elvégre Alexander Korda életének java részét hotelekben töltötte – mutatott rá Sebestyén Katalin. A tárlat felidézi a világhírűvé vált filmrendező és producer életében jelentős szerepet játszó embereket, legyen szó akár színészekről, mint Charlie Chaplin, vagy politikusokról, mint Winston Churchill.

A létesítmény legnagyobb részét az interaktív kiállítás foglalja el, amellyel a stúdió célja, hogy végigvezesse az érdeklődőket a filmkészítés szakaszain. Helyet kap többek között az úgynevezett art department, feltárul a díszlettervek, makettek, jelmezek világa. Az interaktív kiállításon animációs sarkot és zörejszobát is berendeznek, de az optikai trükkök világába is elkalauzolják a vendégeket.

Várhatóan ősztől a filmforgatást is kipróbálhatják a látogatók, a filmpark teljesen felszerelt forgatási helyszínt rendez be.

A filmpark látogatóközpontját étterem egészíti ki, ennek különlegessége, hogy a stábok is itt fogyaszthatnak majd. A vendégek a stúdió két szabadtéri díszletét is felkereshetik, az egyik a középkorba, a másik a modern New Yorkba kalauzolja az érdeklődőket. A séta során elhaladnak a világ vélhetően legnagyobb műterme mellett is: a szerkezet akkora – hatezer négyezetméteres –, hogy még a Titanic vagy egy Boeing is elférne benne.

A központ európai uniós támogatással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg 1,2 milliárd forintból, a beruházást 595 millió forinttal segíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv. A látogatókat képzett animátorok vezetik végig a helyszínen, a túrákra előzetes foglalás szükséges a Korda Filmpark honlapján keresztül. Egyéni és csoportos látogatásra egyaránt lehetőség nyílik, az első évben 50 ezer vendégre számítanak. A létesítmény más célú használatának lehetősége is megvan, csapatépítést és rendezvényeket is szervezhetnek az érdeklődőknek.
Kapcsolódó