Ma kezdődik a KAFF


A ma, június 15-én kezdődő jubileumi 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nemzetközi programjában 18 európai ország mintegy ötszáz alkotását láthatják a nézők.

A KAFF párhuzamosan két fesztivál: a hetedik Európai Animációs Játékfilm Fesztivál mellett külön programban mutatják be az utóbbi két évben készült magyar animációs filmeket.

Az 1985-ben eredetileg a magyar filmekre szakosodott szemléből 1993-ban lett a külföldi filmeket is bemutató fesztivál, majd 1996-tól már külön programban szerepelnek az európai animációs filmek; idén június 15-től 19-ig. A két évvel korábbi fesztiválon a kecskeméti program is az európai animációs filmipart támogató szervezet, a Cartoon partnerfesztiválja lett. Ez azt is jelenti, hogy az idei KAFF fődíjas alkotása automatikusan bekerül a Cartoon d’Or-ért, a legjobb európai animációért folyó versenybe.

A 10. KAFF „az animáció mindenkié” jegyében az animációs filmszakma valamennyi régi és új, professzionális avagy amatőr körülmények között dolgozó tagjának szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

A magyar animációs filmek előzsűrije a versenybe nevezett 218 filmet a szerzői rövidfilmek és a tévésorozatok mellett új kategóriákba is sorolta. Az idei fesztivál fő témája, a zene és animáció apropóján nevezett videoklipek saját verseny-, illetve információs blokkban szerepelnek. Újdonság az is, hogy a filmeket a nagyzsűri mellett több generáció fogja értékelni, így az országos diákzsűri mellett a kecskeméti iskolák tanulóiból összeállított gyermekzsűri, a felnőtt közönség és a Kecskeméti TV nézői is dönthetnek az általuk legjobbnak tartott film díjáról.Kapcsolódó