Jelentkezz a Bokréta és biciklilánc magyar néprajzi filmfesztiválra!


A Bokréta és biciklilánc a DocuArt Dokumentumfilmes Központ (Palantír Film Alapítvány) és a Néprajzi Múzeum MaDok-program (kortárs múzeumi hálózat) közös filmes rendezvénye, amely a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál védjegyét viseli, annak 2011-es évi különkiadása. A fesztivál a Művészetek Völgye összművészeti fesztivál keretében valósul meg.

A fesztivál célja, hogy felfedezze a mozgó-néprajz, a néprajzi film legjobb magyar alkotásait, egyben tágítsa a képünket a filmről és a néprajzról egyaránt. A szervezők úgy gondolják, a magyarországi dokumentumfilmes kultúrából hiányzik a hagyományos életvilágokat, tudásokat és életmódot bemutató néprajzi filmek nyilvánossága. A fesztivál rendezői vállalják a kortárs magyar néprajzi mozgóképkészítés feltérképezését, a fesztiválon láthatóvá teszik az alkotásokat a szűkebb szakmai és a szélesebb nézőközönség számára.

A filmfesztivál előzsűrizés és műfaji megkötés nélkül mutatja be az elmúlt évek olyan amatőr és profi alkotásait, amelyek a hagyományos életvilágok, az anyagi és szellemi kultúra „archaikus” rétegei, a hagyományőrzés és az újraalkotott hagyományok, az etnikus, vallási, kulturális és társadalmi sokféleség témaköreihez kapcsolódnak, mégsem nélkülözik a kortárs és kritikus hangot. A fesztivál filmjei versenyeznek egymással. A díjakat pedig neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda.

A fesztivál olyan szakmai és közönségrendezvény, melyet a versenyfilmek vetítése mellett tartalmas zsűri-workshopok, egy-egy kérdésre reflektáló szakmai beszélgetések, illetve a fesztivál témaköréhez is illeszkedő kulturális és szabadidős programok tesznek teljessé és élvezetessé.

Magyar és határon túli magyar alkotók, műhelyek 2007-nél nem korábban készült filmjeit várják! Nevezni a fesztivál honlapján, az on-line adatlap kitöltésével lehet. A nevezéshez 3 DVD példányt kérnek postázni a Palantír Film Alapítvány címére. Részletes nevezési feltételek ITT.

A fesztivál helye és ideje: Művészetek Völgye, Vigántpetend, Kultúr, 2011. július 22-31.

Nevezési határidő: 2011. június 30.Kapcsolódó