Film készül a Pannónia Filmstúdióról


Az alkotók reményei szerint őszre elkészülhet a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) bemutatott, Átrajzolt film című munka második része, Szalay Péter rendező dokumentumfilmje, amely a Pannónia Filmstúdió történetét eleveníti fel.

A film a magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt tiszteleg a stúdió történetének bemutatásával – foglalta össze a Balázs Béla-díjas rendező. Az Átrajzolt film első része a kiemelt retrospektív panorámavetítésekhez kapcsolódva mutatkozott be a vasárnap véget ért KAFF-on.

Szalay Péter 2002-ben a Retina nevű rövidfilmes fesztiválon szerepelt Csúnya betegség című alkotásával, akkor ismerkedett össze a rajzfilmesekkel, mint mondta, „szerencsés pillanat” volt, azóta is jó kapcsolatban áll velük. A Pannónia stúdióról szóló film ötlete jó pár éve született meg.

„Szerettem volna megszólaltatni, nem pedig áttételesen bemutatni az alkotókat, azokat akik részesei voltak ennek az aranykornak. A premier után majdnem mindenki számon kérte a folytatást, kérdezték hogy ezzel ugye nincs befejezve” – fogalmazott.

A Pannónia stúdió a filmgyártás államosítása után, az 1950-es években született meg, a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs műhelyévé nőtte ki magát, itt készült a Vuk, a Kérem a következőt! vagy épp a Frakk, a macskák réme.

Az Átrajzolt film a munkatársakkal készült riportok és archív felvételek segítségével idézi fel a stúdió történetét, és persze a jól ismert kultikus animációk sem hiányoznak az ötvenperces dokumentumfilmből.

Fontos, hogy a Pannónia története példaértékű, a film azért is készült, hogy ez ne múljon el, legyen dokumentálva és még időben szülessen egy összefoglaló mű. „Ez még élő filmtörténelem” – mondta Szalay Péter.

Az Átrajzolt film felkiáltás is – fogalmazott a rendező. A stúdió sikereinek felelevenítésével talán van remény arra, hogy újjáéledjen a magyar rajzfilm és vele együtt méltó helyére kerül a dokumentumfilmes műfaj is. A hatvanas évektől évtizedekig tartott az aranykor, a Pannóniát a világ első öt stúdiójába sorolták, számtalan fesztiváldíj kísérte a munkát.

A film remények szerint őszre elkészülő folytatásában az első magyar Oscar-díjig vezető utat, a rendszerváltozás előtti évtized animációs filmgyártását és főbb alkotóit, illetve a pécsi és az 1971-es megalapítása óta önállósult Kecskeméti Műterem történetét göngyölíti fel. „Reméljük, így kerek egésszé válik a méltán legendás Pannónia Filmstúdió története” – írták le az alkotók a filmet.

A rendező úgy fogalmazott, az Átrajzolt film katalogizáló mű, amely mementóként is fontos lehet. Mint mondta, örülnének, ha a két rész együtt DVD-kiadványban háttér-információkkal és életrajzokkal jelenhetne meg, így a televíziós sugárzás mellett iskolák és könyvtárak számára is érdekes lehetne.

(MTI)Kapcsolódó