Filmsorozat diákoknak a magyar történelem különleges pillanatairól


A magyar történelem emlékezetes pillanatairól készül filmsorozat általános iskolásoknak, akik szeptembertől Időutazás az osztályteremben címmel találkozhatnak a honfoglalástól a tatárjárásig terjedő időszakot feldolgozó öt epizóddal.

A tematikusan felosztott, 10-12 perces rövidfilmekben a magyar történelem legfontosabb és legérdekesebb pillanatait dramatizált jelenetek, és a már nem létező helyszínek virtuális, háromdimenziós változatai teszik érdekesebbé.

„Filmes projektünk alapvető célja egy olyan széles körben felhasználható oktatási segédanyag létrehozása, amely többféle terület szakembereinek együttes munkája révén segíti a történelem oktatását˝ – mondta Bárány Krisztián, az Időutazás projektfelelőse és rendezője az MTI-nek. Hozzátette, hogy az eddig elkészült 71 percnyi film történészek, tanárok, filmesek, színészek és számítógépes szakemberek együttműködésének eredménye.

A Szülőföld Alap – a jelenlegi Bethlen Gábor Alap jogelődje – támogatásával kezdett sorozat a rendszerváltozásig 50-60 részben az általános iskola 5. osztályos tananyagától kezdve dolgozná fel a magyar történelmet.

A sorozat szakértője Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. Mint kiemelte, az volt a cél, hogy a nemzettudatot erősítő történeti ismereteket közérthető módon közvetítsék az „időutazó˝ diákok számára. A tanításban alapvetően segédanyagként használható film alapja az a történeti tudás, amelyet a témák profi szakértői – a Magyar Nemzeti Múzeum, az MTA Történettudományi Intézete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Országos Levéltár tudományos munkatársai – ismertetnek.

„Ezekre a rövid interjúkra építünk fel egy-egy konkrét témát, amelyet az internethez szokott fiataloknak újszerű, figyelemfelkeltő módszerrel próbálunk bemutatni. A mai diákok világa az internet és a multimédia, ezeket csempésszük bele a történelem oktatásába˝ – magyarázta Bárány Krisztián.

Az alkotók további pályázatok és támogatók segítségével még a nyáron szeretnék folytatni az elkezdett munkát. A filmeket DVD-n tervezik megjelentetni az iskolák számára.
Kapcsolódó