Izraeli film győzött Karlovy Varyban


A Restoration (Restaurátor) című, Joseph Madmony rendezte izraeli játékfilm kapta szombaton este Karlovy Varyban a 46. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. A fődíjjal 30 ezer dolláros pénzjutalom is jár. Joseph Madmony személyesen vette át a fődíjat Jirí Bartoskától, a kilencnapos csehországi filmszemle elnökétől.

A győztes film egyfajta pszichológiai tanulmány a mai izraeli társadalom néhány jellegzetes alakjáról. A főszerepet – egy öregedő férfit, akinek döntenie kell, érdemes-e tovább működtetni a csőd felé haladó restaurátorműhelyt – Sasson Gabai alakította.

A versenyfilmeket értékelő nemzetközi zsűri élén Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező állt. Szabó a díjátadáson azt mondta: díjat érdemelne a fesztivál közönsége is, amely kitűnő hangulatot teremtett és megtöltötte a vetítőtermeket.

Az ünnepélyes díjkiosztásra a Thermál szálló dísztermében a cseh politikai, társadalmi és kulturális élet neves képviselőinek jelenlétében került sor.

A 12 versenyfilm közül a Cigán (Cigány) című szlovák-cseh film külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől. A filmet Martin Sulík rendezte, s kelet-szlovákiai cigány környezetben játszódik. Az elismerést, amellyel 20 ezer dollár is jár, Szabó István adta át a rendezőnek. Különdíjat kapott Ján Mizigár, a főszerepet alakító amatőr színész is. A nem hivatalos zsűriktől pedig további két díjat is kapott ez a film.

A legjobb férfi színészi alakításért David Morse amerikai, a női alakításért pedig Stine Fischer Christensen dán színésznő kapott hivatalos elismerést, Kristály Glóbuszt. Morse a Collaborator című amerikai-kanadai, míg Christensen a Die Unsichtbare című német filmben játszott.

A dokumentumfilmek kategóriájában egy lengyel (Deklaracja niesmiertelnosci) és egy dán filmet (Det gode liv) jutalmazott a szintén nemzetközi zsűri.

A legjobb rendezőnek kijáró Kristály Glóbuszt Pascal Rabaté, francia rendező kapta a Holidays by the Sea című alkotásért.

Az idei filmszemle végén John Turturro amerikai filmes kapott életműdíjat a fesztivál elnökétől a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.

A nézők díját több mint 70 ezer szavazattal Nickyho rodina (Nicky családja) című szlovák-cseh film kapta.

Az idei 46. nemzetközi filmszemlén Karlovy Varyban – Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján – mintegy 200 filmet láthattak az érdeklődők. A fesztivál költségei 135 millió cseh koronára – csaknem másfél milliárd forintra – rúgtak.

(MTI)Kapcsolódó