A Magyar Nemzeti Filmalap 6 milliárd forintból rendezi az adósságokat


Csaknem hatmilliárd forintot kap költségvetési forrásokból a Magyar Nemzeti Filmalap a filmes tartozások megvásárlására és a nemzeti filmipar megújítására egy friss kormányhatározat szerint.

A kormány 1,5 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a nemzeti filmipar megújítása érdekében szükséges feladatok kiegészítő támogatására. Az átcsoportosítás forrása a költségvetés Miniszterelnökség fejezetének rendkívüli kormányzati intézkedések címe – olvasható a Magyar Közlöny hétfői számában. Az MMKA idei keretéből megmaradt 970 millió forintot is a jelentős mértékű adósság rendezésére fordítják – vált ismertté.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) szerepelő Szervezetátalakítási alap előirányzatából további 3,5 milliárd forintos támogatást kap a Magyar Nemzeti Filmalap, amely előlegként jogosult azonnal megkapni az összeget. A filmalap az MMKA tartozásállományának megvásárlására, rendezésére használhatja fel a támogatást.

Az MMKA 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk. A hitelállományon 49 cég „osztozik”, a produkciós cégek összesen hat pénzintézettel, az Erste, a Banco Popolare, a CIB, az MKB, a Raiffeisen és az FHB bankokkal állnak kapcsolatban.

Korábban ismertté vált, hogy Andrew Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tárgyalásokat folytat a hat pénzintézettel az adósságok rendezéséről.Kapcsolódó