Ma bejelentik az Emmy-jelölteket


Los Angelesben július 14-én bejelentik a 63. Emmy-díj jelöltjeinek nevét. A televíziós műfajok „Oscarját" augusztus 29-én adják át.

Az 1946-ban alapított, először 1949-ben adományozott díjjal a legjobb amerikai televíziós sorozatokat és szereplőiket jutalmazzák minden évben. Az „Emmy” név az Immy-ből származik, amely a televíziós képfelvevő cső angol nevének – image orthicon – becézett alakja. Az atomot magasba tartó szárnyas nőalakot ábrázoló szobrocskát Louis McManus mérnök mintázta meg feleségéről, a szárnyak a művészetet, míg az atom az elektronika tudományát jelképezi.

A nagy felhajtással megrendezett gálát a váratlan és/vagy kellemetlen helyzeteket elkerülendő „kvázi” élő, pár perccel elcsúsztatott adásban sugározzák. A kitüntetést a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda huszonhét kategóriában, szavazni csak a 15 ezer tag jogosult, és mindenki csak saját művészeti szekciójában.

A díjakat többek között drámasorozat, vígjátéksorozat, tévéjáték, kissorozat, valamint szórakoztató műsor, zene, vígjáték kategóriákban ítélik oda. Minden kategóriában a legjobb alkotásra, a legjobb női és férfi szereplőre, illetve epizodistára, a legjobb rendezőre és íróra is szavaznak. A díjazott kategóriák száma az idők során úgy megnőtt, hogy a díjak átadására két részben kerül sor, szeptemberben adják át a „kreatív” díjakat, ezeket általában a legjobb smink, jelmez, díszlet és hangvágás kategóriában ítélik oda.

Az Emmy-díjnak magyar kitüntetettjei is vannak, 1993-ban Zsigmond Vilmos a Sztálin című film, 1996-ban Ragályi Elemér a Raszputyin című alkotás fényképezéséért kapta meg a díjat, Ragályit 2001-ben is jelölték az Anna Frank operatőri munkájáért.

2010-ben a Mad Men – Reklámőrültek a drámai, a Modern család pedig a vígjátéksorozat kategóriában vitte el az Emmyt. A Pacific című második világháborús HBO minisorozat nyolc trófeát kapott, míg a Temple Grandin című, autista témájú televíziós filmdrámát hét díjjal jutalmazták, a legtöbb díjat, szám szerint huszonötöt az HBO produkciói kapták. A tavalyi év érdekessége volt, hogy George Clooney humanitárius Emmy-díjat kapott.

Nemzetközi Emmyt is osztanak novemberben, idén már 39. alkalommal, s létezik életműdíj is, amelyet nem minden évben ítélnek oda. A 2010-es év Emmy-életműdíjasa Andrew Young ENSZ-diplomata, Atlanta volt polgármestere lett, akit televíziós tevékenységéért tüntettek ki. Young az ötvenes évek végén az első feketék között volt, akik rendszeresen megjelentek a képernyőn.

(MTI)


Címkék

Kapcsolódó