Digitális átállás a független európai mozikban


Szerdán Az EU audiovizuális politikája a digitális korban címmel rendezett nyilvános közmeghallgatást az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága.

Az ülésen többek között Erkki Ormala, a Nokia üzleti környezetért felelős alelnöke és Claude-Eric Poiroux, az Europa Cinemas ügyvezető igazgatója is elmondta véleményét az unió audiovizuális politikájáról. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő szerint a 2013 utáni időszakra is ki kell terjeszteni a MEDIA Programot, feladata pedig többek között a kisebb, független mozik digitalizációjának elősegítése lenne.

A versenyszektor álláspontját képviselő Ormala kiemelte: „A digitális jogok európai szabályozásának hatékonyabbnak és átláthatóbbnak kellene lennie, valamint áttekintésre szorul a szerzői jogi adórendszer is˝. Ha megvalósulna az unió egységes digitális piaca, akkor Európán kívülről is lehetne követni az európai digitális tartalmakat, ezen szabályozások nélkül azonban csak ún. disztribúciós piac vagyunk. Az Európai Bizottság képviselője megerősítette, hogy a Bizottság zöld könyvet adott ki az egységes digitális piac lehetőségeinek megragadásával, és Európának ebbe az irányba való elmozdulásával kapcsolatos nézetek összegyűjtésére. Poiroux a független mozik digitalizálásának támogatására és a nem digitalizált kisebb mozik versenyképtelenségére hívta fel a figyelmet.

Bagó Zoltán európai parlamenti képviselő a tájékoztató szolgáltatások kiemelt jelentőségét hangsúlyozta, s rámutatott, hogy azokat minden eszközzel terjeszteni kell. A néppárti politikus elmondta, hogy a digitális technológiák a kreatív iparban is óriási lehetőséget biztosítanak, hiszen digitálisan teljesen más jellegű filmeket lehet előállítani, mint a régi technológiákkal. Bagó szerint az európai filmek Európán kívüli terjesztésére pedig meg kell találni a gyors megoldást.

(premierfilm)Kapcsolódó