Ingyenes művészeti táborok a miskolci vasgyárban


Ingyenes színházi, filmes, helytörténeti, zenei és írótáborokat szerveznek Miskolcon. A volt vasgyár területen tartják a programokat helyi fiatalok részvételével, július utolsó és augusztus első hetében.

Élet költözik egy halott gyárba: július végén egyszerre több, a kortárs művészet megértését és az alkotókedv felkeltését célzó tábort tartanak a volt vasgyárban, középiskolás fiatalok részvételével – közölte Kishonthy Zsolt, a programsorozat egyik vezetője.

A Tudásgyár projektnek több célja van: egyrészt, hogy a miskolci fiatalok megismerkedjenek az egyes művészeti ágakkal, illetve, hogy a mai kortárs művészeti élet meghatározó alakjaival találkozhassanak, beszélgethessenek. A vendégek között feLugossy László képzőművész, Balázs Zoltán színházi rendező, M. Tóth Géza animációs rendező, valamint Dyga Zsombor, Pálfi György, Török Ferenc és Groó Diána filmrendező is megtalálható.

A Tabu-táborban például a mai hazai független színjátszás meghatározó csoportja, a Maladype közreműködésével előadás születik; harminc diák a tabuk témáját feldolgozva vesz részt színházi foglalkozásokon, próbákon. A közös munkából születő produkciót augusztus 4-én láthatja a közönség, a Factory Fesztiválon.

A színházi tábor mellett jelenleg is zajlik a MŰÚT Írótábor és a Vasgyár-helytörténeti tábor, kedden indul a Filmgyár elnevezésű program, pénteken pedig A zene legyen veled nevet viselő zenei tábor.

A Szépmesterségek Alapítvány és a Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub közös pályázata csaknem 70 millió forintot nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) kiírásán. A pénzből megvalósuló projekten a két pályázó a kortárs művészetek több területén nyújt ingyenes képzési lehetőséget jellemzően középiskolás fiatalok és részben egyetemisták számára.

A képzéseken összesen több mint ötszáz fiatal vesz részt rendszeresen 17 hónapon át, több mint 400 foglalkozáson. A szakkörök, műhelyek, táborok, rendezvények nagyrészt a volt vasgyár területén zajlanak.
Kapcsolódó