Művészetek Völgye – Kiosztották a néprajzi filmfesztivál díjait


Kiosztották a Bokréta és biciklilánc elnevezéssel megrendezett, egy héten át tartó magyar néprajzi filmfesztivál díjait szombaton este Vigántpenden; a zsűri 82 versenyfilmet és 49 versenyen kívülit nézett meg, s az alkotásokat hat kategóriában értékelte – mondta a díjkiosztón Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum képviselője, a fesztivál egyik szakmai vezetője.

A zene és tánc kategóriában a Domokos János és Magyar n. Attila rendezte Fotográfiák című film lett az első. A migráció (elvándorlás) kategória győztese a Sebek című film, amelynek rendezője Tóth Artin. Az új vizuális nyelv kategóriában a Barlang című filmet tartották a legjobbnak, rendezője Szederkényi Júlia. A portré kategóriában a Naprúl napra, hónaprúl hónapra című film nyert, rendezője Kabai László. Az elbeszélt történelem kategória első helyezettje a Játék a tér című film lett, Pelsőczy Petra rendezésében. A hatodik kategória – nemzedékek együttélése – győztese pedig a Jajgatán című film, amelyet Sós Mária rendezett. A győztes filmek rendezőit értéktárggyal jutalmazták, az egyes kategóriákban különdíjjal elismert filmek alkotói pedig oklevelet kaptak a zsűritől.

A filmszemle kezdeményezése hiánypótló volt, ugyanis a hazai dokumentumfilmes kultúrából hiányzik a hagyományos életvilágokat, életmódokat bemutató néprajzi filmek nyilvánossága – mondta Sebő Ferenc zenetörténész. Közlése szerint a díjnyertes filmeket várhatóan 2011 őszén tekintheti meg a fővárosi közönség.Kapcsolódó