Polanski-filmmel nyílik a New York-i Filmfesztivál


Roman Polanski Carnage című filmjével nyílik szeptember végén a New York-i Filmfesztivál – a rendező távollétében.

A produkció Yasmina Reza 2009-ben Tony-díjjal elismert Le dieu du carnage (A pusztítás istene) című színműve nyomán született. Polanski a filmet idén forgatta Párizsban Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz és John C. Reilly főszereplésével.

A Carnage a rendező első filmje, amióta tavaly kiszabadult svájci házi őrizetéből. A 77 esztendős filmest nemzetközi elfogatóparancs alapján tartóztatták le. Az Egyesült Államokban 1977 óta van érvényben ellene elfogatóparancs, mert annak idején Franciaországba szökött büntetőpere ítélethirdetése előtt. Polanskit egy 13 éves lány megerőszakolásával vádolták. A svájci kormány végül úgy döntött, hogy nem adja ki a rendezőt, és visszaengedte Franciaországba. A művész várhatóan nem utazik el a New York-i filmmustrára.

A Le dieu du carnage két házaspár eldurvult találkozásáról szól, akik a gyerekeik közötti játszótéri csetepatét akarják megbeszélni. A Broadway-en bemutatott produkcióhoz hasonlóan a film ugyancsak Brooklynban játszódik, a francia darab színhelye azonban eredetileg Párizs volt.

Mint Richard Pena, a szeptember 30. és október 16. között zajló 49. New York-i Filmfesztivál programigazgatója elmondta, Polanski 1962-ben a Kés a vízben című filmdrámájával mutatkozott be rendezőként a fesztiválon.

A Carnage világpremierjét a szeptemberi Velencei Filmfesztiválon tartják.

(MTI)Kapcsolódó