Kortárs román film, női sorsok, megszállottság a téma az Urániában


Filmnapokat szervez a Mozinet és az Uránia Nemzeti Filmszínház. Augusztus 5-e és 7-e között tartják a programsorozatot, amely három tematikus napot – kortárs román film, női sorsok, megszállottság – foglal magába.

Pénteken a román újhullám két emlékezetes alkotását idézik fel a szervezők. Cristian Nemescu a román újhullám egyik legjelentősebb alakja, aki a 2000-es évek elején több rövidfilmmel hívta fel magára a szakma figyelmét. A rendező és hangmérnöke 2006-ban, a California Dreamin’ utómunkálatai során fatális autóbalesetet szenvedett, így első nagyjátékfilmje sikerét már nem élhette meg. A California Dreamin’ vetítését a Sporthorgászat (r. Adrian Sitaru) követi. A filmet követően Báron György filmesztéta beszélget a jelenlévőkkel

Cristian Nemescu: California dreamin’ (nesfârşit)

A női sorsokat felidéző szombati napon elsőként a nagysikerű Pál Adriennt vetítik, amelynek túlsúlyos főszereplője legjobb általános iskolai barátnőjét igyekszik megtalálni, de tudat alatt inkább saját magát keresi. Kocsis Ágnes filmje a 63. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójában elnyerte a FIPRESCI-díjat, valamint az idei Magyar Filmszemle Fődíját és Közönségdíját.

A hangzatos című Szerelem és egyéb bűnök (r. Stefan Arsenijevic) hősnője is utazásra indulna: a helyi gengszter könyvelőjeként némi készpénz lenyúlásától reméli az új életet, csakhogy az utolsó pillanatban viszony bontakozik ki közte és főnöke elsőszámú behajtója között.

A népszerű zarándokhelyre kalauzoló Lourdes központi témája nem csupán a vallásos hit, hanem az emberi mulandóság. Azt a kérdést feszegeti, hogy az ember hogyan képes leélni az életet ilyen merev korlátok között. És mi van akkor, ha mással történik meg a vágyott csoda? Mit tennénk, ha ölünkbe hullana a szerelem és a boldogság esélye?

A nap utolsó alkotása a Nők férfiak nélkül. A filmben a háttérként funkcionáló történelmi esemény tükrében láthatjuk kibontakozni az iráni nők életét: szenvedésüket, elnyomottságukat, és a szabadság utáni vágyukat, amit a társadalom írott-íratlan szabályai nem biztosítanak számukra. A filmet követően Barkóczi Janka beszélget Sárközy Miklós iranista-történésszel.

Az utolsó napon a megszállottság témakörét járják körül. A nap első filmje, az Éhség középpontjában a Belfast közelében található Maze fegyház négy lakója áll. Bobby Sands (Michael Fassbender) irányításával a rabok megtagadják az egyenruha viselését és követelni kezdik a politikai foglyoknak kijáró bánásmódot.

Az ezzel egyidejűleg látható Semmit magamról-ban egy fiatal nő (Lotte Verbeek), aki mindent – múltat, lakást, családot – hátrahagyott, és egy magányosan élő, idősebb férfi (Stephen Rea) üzletet kötnek: a nő a ház körüli munkáért cserébe élelmet kap. Csak egy kikötésük van: semmilyen szinten nem avathatják vagy engedhetik be a másikat magánéletükbe.

Fliegauf Benedek első angol nyelvű filmje, a Womb – Méh Rebecca (Eva Green) és Thomas (Matt Smith) szerelmi története. A fiatal pár tragédiája akkor következik be, amikor egyik útjuk során Thomast elüti egy autó és meghal. Rebecca nem akarja túltenni magát a veszteségen, ezért úgy dönt, klónozza és gyermekeként ad újra életet a fiúnak.

Végezetül a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt Revans egyszerre izgalmas thriller és a görög tragédiákat idéző dráma. Bécs egy kopott kerületében a szabadult fegyenc, Alex (Johannes Krisch) egy bordélyházban dolgozik, ahol beleszeret Tamarába, az ukrán prostituáltba (Irina Potapenko). Kétségbeesett kitörési kísérletük alvilági életükből egy bankrablás formájában azonban nem a várakozásuknak megfelelően alakul, és az esemény hatására végzetszerűen összefonódik sorsuk egy vidéki rendőr (Andreas Lust) és látszólag elégedett felesége (Ursula Strauss) életével. A film a bosszú és a megváltás meglepő portréja. A filmet követően Kolozsi László filmkritikus beszélget a jelenlévőkkel.Kapcsolódó