Mongóliáról szóló magyar–lengyel dokumentumfilm készül


Mongóliában forgatja új filmjét Füredi Zoltán dokumentumfilm-rendező. Az Entering Heaven munkacímű alkotás egy észak-mongóliai pásztor kezdődő politikai karrierjén, az idei mongóliai parlamenti választások kampányán keresztül igyekszik képet adni az elmúlt két évtizedben jelentős társadalmi változásokat megélt belső-ázsiai országról.

Füredi Zoltán és stábja április végén érkezett Ulánbátorba, a forgatás júliusig tart. A magyar–lengyel koprodukcióban készülő alkotás különlegessége, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban alig készült olyan magyar dokumentumfilm, amely nem magyarországi témát dolgozott fel.

A film előkészítése már 10 évvel ezelőtt elkezdődött, ennek jegyében Füredi Zoltán az elmúlt évtizedben számos olyan munkát készített, amely a mongol helyzetről szól, a magyar-mongol kapcsolatokat dolgozza fel: például a Sárga, bátor, teve című alkotást és a Szia Nagyi, jól vagyunk! című filmet.

Ezek tulajdonképpen előtanulmányok voltak az Entering Heaven (Belépés a mennyországba) munkacímű filmhez. A film producere Muhi András, a koproducerek Kántor László és Radek Stys.

Füredi Zoltán vizuális antropológus: tanár, filmrendező, operatőr, a dokumentumfilmeknek szentelt új fővárosi mozi, a DocuArt Kocsiszín vezetője. Az ELTE Belső-ázsiai Tanszékének elsőéves mongolszakos diákjaként 1992-ben járt először Mongóliában.

Nevéhez fűződik a Vágatlanul (1992), a Busók (1993), a Villanegyed (1997), a Kemse a Király! (1998) és az Északföld (2002) című film is, amelyért Füredi Zoltán a 33. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes zsűrijének rendezői-operatőri díját is megkapta, és amelyet számos külföldi fesztiválon is bemutattak.

Forrás: mtiKapcsolódó