Kezdődik a Locarnói Filmfesztivál


J. J. Abrams Super 8 című alkotásával nyílik meg szerdán a locarnói filmfesztivál. Felméri Cecília Végtelen percek című rövidfilmje és Adrian Sitaru Din dragoste cu cele mai bune intenţii című filmdrámája is meghívást kapott.

Az augusztus 13-ig tartó nemzetközi filmmustrán csaknem háromszáz alkotást láthat a közönség. Az Arany Leopárd-díjért folyó versenybe húsz produkciót – játék-, dokumentum- és animációs filmet – válogattak be a szervezők. Egy román-magyar koprodukció is szerepel a nemzetközi mezőnyben: Adrian Sitaru Din dragoste cu cele mai bune intenţii című filmdrámáját a világon először Locarnóban vetítik. A film egyik szerepében Tóth Orsolya tűnik fel.

A rangos filmmustrát immár 64. alkalommal rendezik meg a Lago Maggiore partján. Az eseményre a filmvilág olyan sztárjait várják mint Harrison Ford, Daniel Craig, Bruno Ganz, Isabelle Huppert, Abel Ferrara, Claudia Cardinale vagy Gérard Depardieu.

Európa egyik legnagyobb szabadtéri filmvászna előtt esténként nyolcezer néző kísérheti figyelemmel a vetítéseket a fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén. A műsorra kerülő alkotások között több világ-, nemzetközi- és európai premier is lesz, alkalmanként a rendezők, valamint a szereplők mutatják be ezeket a közönségnek.

(MTI)Kapcsolódó