Heves vitákat szült Marilyn Monroe feltételezett pornófilmje Heves vitákat szült Marilyn Monroe feltételezett pornófilmje

Heves vitákat szült Marilyn Monroe feltételezett pornófilmje

Nem lelt vevőre egy állítólagosan Marilyn Monroe szereplésével készített szexfilm. A botrányos alkotás hitelessége mellett kétes bizonyítékok szólnak, így az árverés szervezője hosszú pereknek néz elébe.

Sikertelenül kínálták eladásra kétmillió argentin pesóért (92 millió forint) Marylin Monroe állítólagos szexfilmjét augusztus hetedikén. A hatperces, fekete-fehér felvételt áruba bocsátó Mikel Barsa koncertszervező szerint a film a fiatal színésznőt, a pénztelen és elkeseredett Norma Jeane Bakert mutatja, aki később Marilyn Monroe néven vált ismertté.

A Monroe-szakértők azonban kételkednek abban, hogy a filmen a legendás színésznő látható, amit az is alátámaszt, hogy a felvétel összehasonlítása Monroe korabeli ábrázolásaival sem bizonyítja a spanyol igazát. A Marilyn hagyatékát gondozók szerint Barsa csalás és szellemi tulajdon megsértésének bűntettét követi el a vitatott felvétel dobra verésével.

Barsa szerint a nyolcmilliméteres celluloid tekercset a tizenhat milliméteressel párhuzamosan készítették. A koncertszervező állítja, hogy a tizenhat milliméteres változatot már eladta 1997-ben. Az ügylet során egy európai magazin megvásárolta a másolatkészítés jogát, és 600 ezer példányt adott el a másolatokból. A szalag másolatai még mindig megtalálhatóak az interneten.

Barsa egyik 'bizonyítéka' egy 1996-os keltezésű levél Alan Browntól, az Amerikai Filmintézet munkatársától, melyben a küldő leszögezi, hogy nem állapítható meg, hogy a felvételen Monroe van-e vagy sem; amennyiben nem a híres színésznő, akkor egy olyan valaki látható, aki hasonlít rá. Továbbá a spanyol egy nyilvánossá tett FBI-jelentésre is hivatkozik, melyben az áll, hogy Monroe egykori férje 1965-ben 25 ezer dollárt kínált egy filmért, melyen állítólag a szexuális aktust végző színésznő látható. A feljegyzésből nem derül ki, hogy a film maga valójában létezett-e.

Michelle Morgan, a Marilyn Monroe: Private and Undisclosed című könyv írója szerint a fiatal színésznőnek egyáltalán nem volt motivációja arra, hogy pornófilmet forgasson; vele egy véleményen van Lois Banner, a MM-Personal: From the Private Archive of Marilyn Monroe című mű szerzője. Szerinte nagyon is kétséges, hogy a későbbi ikon anyagi problémái hatására ilyen produkcióban vett volna részt; amikor 1947-ben a legszegényebb korszakában volt, akkor egy gazdag pár heti száz dollárt adott neki.

(kultúra.hu)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat