Két magyar filmpremier Montrealban


Hules Endre filmrendezői debütálását és Sipos József legújabb Márai-adaptációját is bemutatja a csütörtökön kezdődő 35. Montreali World Filmfesztivál, Észak-Amerika vezető nemzetközi filmes rendezvénye.

Két új magyar film külföldi fesztiválkörútja indul a Montreali World Filmfesztiválon. Észak-Amerika vezető nemzetközi filmfesztiválja csütörtökön kezdődik 70 ország részvételével. A Montreali World Filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 14 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i és velencei mozgókép mustrákkal együtt.

A nagyszabású kanadai seregszemle elsőfilmes versenyében mutatkozik be Hules Endre A halálba táncoltatott leány című első játékfilmje. A magyar-szlovén-kanadai koprodukció az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos operatőri közreműködésével, Melkvi Bea, László Zsolt, Hules Endre és a Honvéd Táncszínház együttesének főszereplésével készült. A film egy táncosból lett impresszárió története, aki húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra, és úgy dönt, hogy volt szerelmével és öccsével felújítják utolsó közös sikerüket, A halálba táncoltatott leány balladájából készült táncdarabot.

Kép a Halálba táncoltatott lány című filmből

Hules Endre filmjét a nemzetközi közönség Montrealban láthatja először, ahol a legjobb elsőfilm Arany Zenit-díjáért folyó versenybe idén mindössze 26 alkotás kapott meghívást. A halálba táncoltatott leány novembertől a magyar mozikban is látható lesz.

A 35. montreali filmfesztivál egy új magyar alkotás világpremierjének is otthont ad: Sipos József Kaland című filmjét a kanadai szemlén vetítik először. A Márai Sándor azonos című nagy sikerű színművéből készült mozifilm főszereplői között van Gerd Böckmann, Marozsán Erika, Csányi Sándor és Törőcsik Mari. A PCN Film és a TV2 koprodukciójában készült Kaland októberben kerül Magyarországon moziforgalmazásba.

Montrealban a World Filmfesztivál alkalmával évről-évre felvonulnak a filmvilág csillagai, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Bertrand Tavernier és Vincent Pérez lesz idén a díszvendégek között.

Hules Endre és Sipos József is személyesen mutatja be filmjét az észak-amerikai fesztivál közönségének.

(Filmunió)Kapcsolódó