Szeptemberben kezdődik a legdrágább német film forgatása


Szeptember közepén kezdődik meg a becslések szerint százmillió eurós költségvetésével az eddigi legdrágább német film, a Der Wolkenatlas (A felhőatlasz) forgatása a Babelsberg filmstúdióban.

Az irodalmi adaptáció rendezésére a Mátrix-trilógiát alkotó testvérpár, Andy és Lana Wachowski társult a német Tom Tykwerrel. A megaprodukció főbb szerepeiben Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Susan Sarandon, Ben Whishaw és Jim Broadbent lesz látható.

Stefan Arndt, a film társproducere elmondta: a Wolkenatlas költségvetéséről elterjedt száz-százhúsz millió eurós hírek túloznak. Azt azonban megerősítette, hogy nagyjából a produkció 80 százalékát a berlini Babelsberg stúdióban és annak környékén fogják forgatni.

A film David Mitchell regénye nyomán készül. Hat szálon futnak az események, minden jelenet más helyen és korban zajlik. A regényben a 19. századi Ausztráliától egészen a katasztrófa sújtotta Hawaiig nyújtózik térben és időben a történet. „Sokan megfilmesíthetetlennek tartották a regényt, de Tom Tykwer és a Wachowski-testvérek rájöttek, hogyan lehet elmesélni ezeket a történeteket megragadó, lineális, filmes nyelven” – idézte a THR.com a producert.

Tykwer és a rendező testvérek párhuzamosan forgatnak majd két külön stábbal. A film a tervek szerint 2012 októberében kerülhet az észak-amerikai mozikba.

A produkció előkészületei már javában folynak: a Babelsberg stúdióban lebontják a Roland Emmerich Shakespeare-filmjéhez, az Anonymoushoz felépített korabeli kulisszákat. Christoph Fisser stúdiófőnök szerint erre azért van szükség, mert kell a hely a Wolkenatlas forgatásához.

(MTI)Kapcsolódó