CineClassics: Nagyszabású Kieślowski-kiállítás


Nagyszabású és átfogó kiállítás nyílik a Jameson CineFesten Krzysztof Kieślowskiról szeptember 18-án. A Jelek és emlékek, a łódzi Lengyel Filmmúzeum, a budapesti Lengyel Intézet és a CineClassics közös programja a rendező életét, karrierjét, filmjeit mutatja be. A kiállítást Krzysztof Wierzbicki, Kieślowski egykori asszisztense, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zsűritagja nyitja meg. A fesztiválon látható lesz Wierzbicki legendás Megvagyok (I Am So So) című 1996-os Kieślowski-portréja is.

Krzysztof Kieślowski 24 játékfilmet és számos dokumentumfilmet készített. 1988-89-ben forgatta a Tízparancsolatot. Célja – forgatókönyvíró társával, Krzysztof Piesiewiczcsel – az volt, hogy a bibliai parancsolatok pontjainak modern értelmezésével látleletet adjon korunkról. A vállalkozás óriási sikert aratott, és elindította a rendező nemzetközi karrierjét. A mozikban is forgalmazott két rész, a Rövidfilm a szerelemről (a Felebarátod házastársát ne kívánd!-epizód) és a Rövidfilm a gyilkolásról (a Ne ölj!-epizód) különösen nagy visszhangot váltott ki, utóbbi Cannes-ban a zsűri díját nyerte és az év legjobb európai filmje lett.

„Tizenkétszer néztem meg a Rövidfilm a szerelemrőlt, és még mindig nem elégszer” – nyilatkozta Michelangelo Antonioni. „A Tízparancsolat a 20. század egyik legfontosabb filmes vállalkozása” – mondta Ingmar Bergman. Kieślowski ezután készítette a legendás Veronika kettős életét (a film operatőre Sławomir Idziak, a Jameson CineFest két 2009-es életműdíjasa volt), majd a Velencében Arany Oroszlánnal, Césarral, Oscar-jelölésekkel, a New Yorki-i és Los Angeles-i filmkritikusok díjaival, Berlinben Ezüst Medvével kitüntetett Három szín-trilógiát. Fiatalon, 54 évesen halt meg. Forgatókönyveit Tom Tykwer és Danis Tanovic valósította meg.Kapcsolódó