Öt órai román film: sorozat Szegeden Öt órai román film: sorozat Szegeden

Öt órai román film: sorozat Szegeden

Öt órai román film címmel indul kedden a Románia mozgóképes alkotásait bemutató vetítéssorozat a szegedi Grand Café művészmoziban.

Az Öt órai román film a fiókintézet hároméves múltra visszatekintő filmklubjának folytatása. A cél az, hogy a román filmek minél szélesebb körben eljussanak a publikumhoz.

Az eredeti nyelven, magyar felirattal vetített román mozgóképes alkotásokat minden hónap utolsó keddjén 17 órától láthatják a nézők igazi mozis körülmények között. Minden egyes ingyenes filmvetítést a szegedi kulturális élet egy-egy személyiségének bevezetője előz meg, amelyen a műről és az alkotókról is hallhat majd a közönség.

Az első alkotás a Vendégek Vadnyugaton című, Dan Piţa rendezte 1978-as film lesz. A 19. század végén egy erdélyi testvérpár, a mogorva Traian és a tréfamester Romulus elindulnak Amerikába megkeresni harmadik testvérüket, az évekkel azelőtt kivándorolt Iont. Egy ismeretlen országba és városba, Cedar City-be érkezvén az angolul nem beszélő két testvér előre nem látott bonyodalmakba keveredik. Mindenhol testvérük fényképébe botlanak, és azt feltételezik róla, hogy „nagy ember” lett belőle. A helyi hatóságok és főleg Waltrope próféta, a mormonok szektájának vezetője ellenségesen fogadják őket. Csak a Ionnal való találkozásuk után értik meg, hogy testvérük igazságtevővé vált, aki Waltrope és emberei által a vagyonukból kiforgatott aranyásók védelmére kelt... A Vendégek Vadnyugaton az első román western.

A mozit Erdélyi Ágnes, a szegedi Kép-Szín-Ház kulturális alapítvány elnöke mutatja be.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat