Kiosztották a 7. BuSho rövidfilmfesztivál díjait


Egy spanyol alkotás, Kote Camacho La Gran Carrera (A nagy verseny) című filmje kapta az idei BuSho nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíját, az Arany Bushót a hétvégén – tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

A mustrára idén 962 filmet neveztek, ebből 93 szerepelt a versenyprogramban, amelynek alkotásait egy nemzetközi zsűri szemlézte.

Ez utóbbiban Djinn Carrénard francia filmrendező, Riina Mikkonen, a Tamperei fesztivál munkatársa, Miomir Rajcevic, a belgrádi Ifjúsági Média Központ igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Wolfgang Leis marketing szakember kapott helyet.

Kote Camacho alkotása, amely versenyben van a legjobb rövidfilmnek járó 2011-es Európai Filmdíjért is, az indoklás szerint „az emberi természet eredeti módon való ábrázolásáért” kapta meg a BuSho fődíját.

A második díjat, az Ezüst Bushót „a szolidaritás valósághű és érzelemdús, ugyanakkor kiegyensúlyozott ábrázolásáért” Anca Miruna Lăzărescu filmje, – az Európai Filmdíjra szintén jelölt – Apele tac (Csendes folyó), a Bronz Bushót „egy metaforikus világ koherens megjelenítéséért” Guilhad Emílio Schenker Lavan (Fehér) című filmje kapta.

A legjobb animáció díját Bertóti Attila Ariadné fonala című filmje kapta, a legjobb kísérleti filmnek Illés István Track32 című mozgóképe bizonyult. Az utolsó kép című filmért Dési András György és Móray Gábor kapta a legjobb forgatókönyvnek, filmötletnek járó elismerést.

A legjobb operatőrnek járó díjat Hartung Dávid vehette át, aki Kárpáti György Mór Erdő című filmjét fényképezte.

A legjobb vígjátéknak járó elismerést Francois Paquay kapta a Le con (Az idióta) című alkotásáért. A legjobb válogatás kategóriában a spanyol Freak filmügynökség vehette át a díjat, a legjobb alakításért járó elismerést Ruth Armas és Fran Rodríguez Castillo kapta Roberto Perez Toledo Los Gritones (A kiáltozók) című produkciójában nyújtott teljesítményéért.

Az országos diákzsűri különdíját Zomborácz Virág Valami kék című filmje kapta, míg a diákok animációs különdíját Erik Rosenlund Sudd (Elfogyott a radír) című alkotása érdemelte ki. A diákzsűri a fődíjat a Los Gritones című filmnek ítélte oda. A díjátadót szeptember 3-án este a Vörösmarty moziban tartották.Kapcsolódó