Jubileumi Super 8 fesztivál Szegeden


Több mint félszáz, Super 8-as technikával készült alkotást mutatnak be a hétfőn este Szegeden kezdődött X. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon – közölte Rózsa Péter, a rendezvény egyik alapítója.

Az egyhetes fesztiválra – amely az egyetlen magyarországi, kizárólag Super 8-as technikával készült alkotásokat bemutató filmes seregszemle – mintegy 280 művet neveztek – mondta a szakember. A főként 3-4 perces rövidfilmek alkotói között többségben vannak a magyarok és a nyugat-európaiak, de érkeztek művek az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, Kínából és egy francia rendező Észak-Afrikában készült archív felvételekből összeállított dokumentumfilmjét is műsorra tűzik.

Bár Super 8-as filmet már az 1960-as évek óta készítenek amatőrfilmes célokra, a szegedi rendezvény korántsem „retró fesztivál”, hiszen a technika ma is él, használják is, és nemcsak amatőrök – hangsúlyozta Rózsa Péter, aki példaként többek között az amerikai Frankie Latina 2009-es Modus Operandi című nagyjátékfilmjét említette, melyet a fesztivál kísérőprogramjaként több este is vetítenek.

Az első, tíz éve rendezett, akkor még csak egynapos fesztivál óta Szegeden is aktív Super 8-as közösség alakult ki. A technikát használók tábora ráadásul évről-évre növekszik, mivel az egyetemről minden esztendőben kikerül négy-öt diák, akik keskenyfilmre forgatják vizsgamunkájukat – közölte a szervező.

A fesztivál 56 versenyfilmjét keddtől csütörtökig vetítik a Grand Caféban, és a díjkiosztó gálát is itt rendezik pénteken este. A filmek mellett kiállítások, koncertek, performanszok várják az érdeklődőket, akik vasárnap a Videoton tévéjáték-bajnokságon ügyességüket is próbára tehetik.Kapcsolódó