Németország Wim Wenders 3D-s táncfilmjét nevezi Oscarra


Németország Wim Wenders háromdimenziós táncfilmjét, a néhai Pina Bausch koreográfusról szóló alkotást küldi a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe.

Ez az első alkalom, hogy a német filmszakma dokumentumfilmet nevez a rangos díjra – emelte ki csütörtökön a német filmgyártást külföldön képviselő szervezet, a German Films. A döntést független zsűri hozta meg.

Az Amerikai Filmakadémia január 24-én jelenti be, mely filmeket válogatta be a végső jelöltek közé. A díjakat egy hónnappal később, február 26-án osztják ki a Los Angeles-i Kodak Színházban.

Kép a Pina című táncfilmhez

Német produkciók közül eddig háromnak sikerült elhódítania a szobrocskát: 1980-ban Volker Schlöndorff rendező munkája, a Günter Grass könyve alapján készült film, A bádogdob, 2003-ban Caroline Link Hontalanul Afrikában, 2007-ben pedig Florian Henckel von Donnersmarck A mások élete című alkotása diadalmaskodott.

Wim Wenders Pina című táncfilmje már elnyerte a Német Filmdíjat és a Német Dokumentumfilm Díját. A világhírű kortárstánc-művész és koreográfusról, Pina Bausch-ról szóló produkció tánc, zene és film összművészeti egyvelege, és messze túlmutat a dokumentum műfaján – értékelt a nevezésről döntő zsűri.Kapcsolódó