Válsággal zár a Jameson CineFest


Az Oscar-díjas Curtis Hanson Válság a Wall Streeten (Too Big to Fail) című műve zárja a 8. Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Az HBO 11 Emmy-díjra jelölt filmjét most először vetítik Magyarországon.

Az HBO saját gyártásában, William Hurt, James Woods, John Heard, Paul Giamatti és Topher Grace főszereplésével készült gazdasági-politikai dráma betekintést nyújt a legújabb gazdasági világválság közvetlen kirobbanásának előzményeibe. A szövevényes történetet Curtis Hanson dokumentarista rendezéssel és a suspense kivételes adagolásával teszi kihagyhatatlan élménnyé.

Az Andrew Ross Sorkin bestselleréből készült Válság a Wall Streeten európai premierje néhány napja, a szeptemberi Deauville-i Filmfesztiválon volt. A produkció jóval a hazai tévépremier előtt, a Jameson CineFest szeptember 24-i zárógáláján lesz először látható Magyarországon – ráadásul nagyvásznon. A magyar HBO jövőre tűzi műsorra a Curtis Hanson rendezte filmet.

A szeptember 17-én kezdődő 8. Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon összesen 73 filmet mutatnak be: 29 nagyjáték-, 19 kisjáték-, 10 dokumentumfilmet, valamint 15 animációs művet.

A 140 nevezett dokumentumfilmből összesen 10 került a 8. Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyébe. A közép-európai HBO két dokumentumfilmje is szerepel a mezőnyben: a magyar HBO Nagy Viktor Oszkár rendezésében készült filmje, a Két világ közt a menekültlét nehézségeivel foglalkozik, míg a lengyel HBO alkotása, a Szeretők a fogyatékkal élők életéről szól.

Az amerikai filmek és sikerszériák mellett a magyar HBO a hazai filmkészítésre is nagy hangsúlyt fektet. Eddig hat magyar dokumentumfilm készült csatornánk égisze alatt, amelyek hazai és nemzetközi viszonylatban is jól szerepelnek: a hegedűs Pusker nővéreket bemutató Láthatatlan húrok az idei Magyar Filmszemle dokuszekciójának fődíjasa lett, és Krakkóban, illetve a torontói HotDocs-on is nagy sikerrel vetítették. A Két világ közt pedig a Jameson CineFest mellett egy skóciai dokumentumfilm fesztiválra bekerült, ahol idén októberben vetítik. Hamarosan pedig érkezik a magyar HBO első folytatásos sorozata, a Herendi Gábor és Fonyó Gergely rendezésében készült Társas játék.Kapcsolódó