Középiskolásokat vár a KINO-ban induló animációs filmklub Középiskolásokat vár a KINO-ban induló animációs filmklub

Középiskolásokat vár a KINO-ban induló animációs filmklub

A középiskolás korosztály számára indít filmklubot a KEDD Filmstúdió a budapesti KINO moziban – mondta el az első vetítés napján, kedden az MTI-nek Orosz Anna Ida animációs filmtörténész, a filmklub programfelelőse.

A sorozat keddenként négy órától vetítésekkel, valamint animációs filmrendezők, szakemberek részvételével zajló beszélgetésekkel várja az érdeklődőket, elsősorban a középiskolásokat, akár csoportokat is. A filmklubon való részvétel ingyenes.

A klubban alkalmanként legfeljebb 50 perces, animációs rövidfilmekből álló blokk bemutatását tervezik, a vetítést követően pedig a szakma avatott mesterei vezetik be a közönséget az animációs filmek esztétikájába – vázolta a másfélórás előadások programját a filmtörténész. A sorozat első szakaszában a rajzfilmkészítés különböző technikáiba – a hagyományos rajzfilm, a számítógépes animáció, a báb- és gyurmaanimáció, a kollázs- és tárgyanimáció, valamit a 3D-s animáció születésébe – nyerhetnek betekintést a résztvevők. A december 6-ig tartó filmklub a technikai rendszerezés után az animációs film és egyéb műveltségi ágak viszonyát tárgyalja. Szó lesz az animációs irodalommal, fantasztikummal, művészettel, történelemmel, társadalommal, ökológiával és a zenével való kapcsolatáról.

A meghívott előadók között a magyar animáció olyan mesterei szerepelnek, mint Rófusz Ferenc, Richly Zsolt, Szoboszlay Péter, Orosz István, de az animációs filmesek középgenerációja és a fiatal alkotók – köztük Szederkényi Bella – is részt vesznek majd a beszélgetéseken.

Az M. Tóth Géza animációs filmrendező vezette KEDD Filmstúdió filmklubjában látható produkciókat a szervezők a hazai rövidfilmes fesztiválok és filmes rendezvények programjából válogatták, illetve a filmes és kulturális portálokkal való együttműködés keretében szerezték meg. A sorozat partnerei között van mások mellett a Dazoo.com, a BuSho vagy a KAFF is. A régebbi filmeket a Magyar Nemzeti Filmarchívum támogatásával vetítik.

A részletes programról és az előadókról a filmklub facebook-oldalán és honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat