Készül a vajdasági magyar médiastratégia Készül a vajdasági magyar médiastratégia

Készül a vajdasági magyar médiastratégia

Készül a középtávú, 2011-2016 közötti időszakra szóló vajdasági magyar médiastratégia. A szakmai vitára bocsátott tervezet céljai között szerepel a Vajdaság egész területén fogható, 24 órás közszolgálati feladatokat ellátó rádió- és televízióadás elindítása is.

A közvitára bocsátott vajdasági magyar médiastratégia véglegesítéséről néhány héten belül szakmai konferenciát tartanak – mondta el a tervezetről Simon Zita, a vajdasági magyarság kulturális önkormányzati jogait gyakorló Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tájékoztatási ügyekkel foglalkozó tanácsosa. A 2016-ig fejlesztési terveket megfogalmazó dokumentumot a szakmai véglegesítést követően, várhatóan október közepén nyújtják be elfogadásra az MNT-hez.

„A vajdasági magyar médiarendszert kerek egésszé kell alakítanunk, hogy életképes, működőképes, a délvidéki magyar közösség elvárásainak megfelelő legyen és a közösség megmaradását szolgálja" – mondta Simon Zita a dokumentumról, amely részletesen elemzi a vajdasági magyar média mostani állapotát is.

„Miközben gazdag, több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a vajdasági magyar írott és elektronikus sajtó, jelenleg a pénztelenség, a kilátástalanság jellemző rá, hiány van a jól képzett újságírókból és szakemberekből" – tette hozzá.

A dokumentum megállapítja, hogy a délvidéki írott és online sajtótermékek, rádiók, televíziók önállóan nem tudnak fennmaradni, szerbiai és magyarországi támogatás nélkül, miközben a vajdasági magyar média korszerűsítése elengedhetetlenül fontos feladat.

Simon Zita dokumentumról elmondta, hogy stratégiai cél a nyomtatott sajtótermékek népszerűségének és példányszámának növelése a szakmai színvonal emelésével.

Emellett az elsődleges feladatok között szerepel az is, hogy a Vajdaság egész területén fogható, a nap 24 órájában műsort sugárzó, közszolgálati rádió és televízió jöjjön létre a délvidéki magyarság minél teljesebb tájékoztatása érdekében.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat