Megkezdődött a Cinefest


A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált sokan Magyarország legjobb filmes mustrájaként emlegetik; a hazai fesztiválok közül ennek legerősebb a versenyprogramja: tizennégy alkotásnak van itt a hazai premierje, köztük olyannak is, amelyet az amerikai bemutató előtt láthat a magyar közönség.

A 8. Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyen kívüli nyitófilmjét A segítséget (The Help) például Golden Globe- és Oscar-esélyesként emlegetik. Tate Taylor rendező – Emma Stone, Viola Davis és Bryce Dallas Howard főszereplésével készült – mozija az utóbbi hetek egyik legnagyobb felfedezése és legnagyobb anyagi sikere.

A Kitekintő-szekcióban hat film lesz látható, és az alkotások nagy részét (szintén először Magyarországon) a legmodernebb rendszerben, kristálytiszta képminőségben vetítik. Ugyancsak először fordul elő, hogy nemzetközi ökumenikus zsűri is értékeli a látottakat.

Folytatódik idén is a filmtörténeti sorozatuk, a CineClassics, amelynek részeként egyebek mellett a hetven éve készült mesterművel, az Emberek a havason című alkotással és rendezőjével, Szőts Istvánnal foglalkoznak. Pintér Judittal közös szervezésben retrospektív vetítés és konferencia tárgya lesz a magyar film egyik legnagyobb alakjának élete, a Miskolci Galéria Petró-házában pedig kiállítás idézi fel Szőts Istvánt és filmjeit. Ugyancsak szó lesz a művész Röpirat a magyar filmművészet ügyében című könyvéről is, amely máig aktuális, sőt talán időszerűbb, mint valaha.

A CineFest művészeti igazgatója, Csákvári Géza munkája most érett be, hiszen a miskolci programsorozatra olyan alkotásokat gyűjtött be, amelyek kurrensek a nemzetközi porondon is – állapították meg a filmes szakemberek a megnyitón.

Idén mintegy ötszázötven művet neveztek a nyolcadik miskolci filmmustrára, amely szeptember 25-éig tart.Kapcsolódó