A francia Becsületrend lovagja lesz Koncsalovszkij


A francia Becsületrenddel tüntetik ki Andrej Koncsalovszkijt – jelentette be hétfőn Párizsban az orosz filmrendező sajtóirodája.

A legmagasabb francia kitüntetés lovagi fokozatát csütörtökön adja át Gilles Jacob, a Cannes-i Filmfesztivál elnöke a filmrendezőnek.

Andrej Szergejevics Mihalkov-Koncsalovszkij 1937-ben született Moszkvában. Oroszország egyik leghíresebb művészcsaládjának leszármazottja.

Koncsalovszkij 1965-ben forgatta első filmjét Az első tanító címmel. Az 1966-ban készült Aszja Kljacsina története, aki szeretett, de nem ment férjhez című művét több mint 15 évre betiltotta a szovjet cenzúra.

Az 1969-es Nemesi fészek című filmjében a 19. századi arisztokráciát mutatja be. Következő filmjét, a Ványa bácsit (1970) a mai napig az orosz filmtörténet egyik legjelentősebb alkotásaként tartják számon. Nemzetközi hírnevét a Szibériáda című filmjével alapozta meg, amely 1979-ben kiérdemelte a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének különdíját. A Szökevény vonat (1985) című műve három Oscar-díjjelölést kapott, és Arany Glóbuszra is jelölték, Tyúkocskám című filmje pedig meghívást kapott 1994-ben a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába.

Koncsalovszkij tavaly fejezte be legújabb, háromdimenziós filmjét, A diótörő című balett musicalváltozatát, a főbb szerepekben Nathan Lane-nel, Elle Fanninggal, John Turturróval és Richard E. Granttal. A részben Magyarországon készült, angol nyelvű filmben számos magyar színész is szerepet kapott, többek között Elek Ferenc, Kalmár Attila és Honti György.

A 19. század elején Napóleon császár által alapított Becsületrend a legmagasabb francia állami kitüntetés, amelyet nagy elismerésként külföldieknek is odaítélhetnek.Kapcsolódó